A balin lett az év hala 2018-ban!

HungaryFirst küldte be 2018. 01. 02., k - 21:10 időpontban

A Magyar Haltani Társaság által rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin nyerte el az Év Hala címet. A verseny győztese a három jelöltre beérkezett ötezer-hétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta, megelőzve a második helyezett domolykót,aki 33% és a harmadik helyezett kövicsíkot, ki 29%-ot ért el.

A mai napon már írtunk a Vándorsólyomról, aki a 2018-as év madara lett, köszönhetően a nagy rajongótáborának, így ma már a második, hazánkban őshonos állatot mutathatunk be!

balin (Aspius aspius) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályába a sugarasúszójú halak osztályába a pontyalakúak rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei fenekeszeg, kapókeszeg, őnhal, ragadozó őn, villámkeszeg.

Európa nagyobb folyóiban és a Volgán, csatornákban és állóvizekben honos. Nyílt vizekben csapatosan él. A balin valamennyi nagyobb folyó, illetve állóvizünkben megtalálható (Duna, Tisza, Körösök, Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó). 

Teste torpedó alakú, áramvonalas. Színe, hátoldalon grafitszürke, oldalán ezüstösen csillogó, hasa fehér. Teste kissé síkos, bőrét apró pikkelyek fedik. Úszói erőteljesek, nagyok, főleg a farok úszó, amely e vízben a gyors haladást teszi lehetővé színük palaszürke. A hátúszója nagy első sugara kemény, ha a balin a felszín közelében úszik, gyakran kilátszik a hátúszó hegye a vízből, mintegy barázdát húzva. Innen lehet tudni, hogy a balin a felszín közelében vadászik. Feje nagy, szájnyílása csúcsba nyíló, mélyen bevágott, alsó ajka kampósan végződik. Mivel fogai nincsenek, áldozatát egyetlen szippantással nyeli el, sőt előfordul, hogy a balin az orrával kiüti a vízből a kishalat, s mikor az bódultan visszaesik, akkor kapja el. Érzékszervei rendkívül fejlettek, oldalvonala kitűnően érzékeli a vízben a rezgéseket, szeme nagy szemgyűrűje citromsárga.

Források: (erdeiprogramok.hu) és (wikipedia.hu)

Kép: Balin Forrás: Nébih - Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Új hozzászólás