Negyedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző fényköszöntő ünnepet Závodon

HungaryFirst küldte be 2018. 01. 04., cs - 07:01 időpontban

Bográcsos finomságok, sütemények és magyaros különlegességek készültek a negyedik alkalommal megrendezett hagyományörző fényköszöntő ünnepen Závodon. A nagyobbik bográcsban hagyományos pusztai nomád ragu rotyog - Horváth Ilona szakács ügyességét dicséri. A kisebbik üstben forralt bor készül. Tökéletes zsíros kenyér és lángos is várja az ide látogatókat.

A rendezvényt László Attila polgármester köszöntője, majd Sütő Annamária a Karabaksa Dobkör vezetője nyitotta, ahol az ország minden részéről idegyűlt hagyományörzők több csapatba verődve már a fegyver és közelharc bemutatóról egyeztetnek. 

A polgármester beszédében kiemelte, csodálja azt az erőt, amely eme pici faluban fenntartja a közösséget. Véleménye szerint példa értékü a hasonló hagyományörző és önismereti kezdeményezések, so mindenképpen nagyobb publicitást érdemelnek. 

Azon dolgoznak, hogy minnél több asszonyi közösség jöjjön létre ismét, így nyújtva támaszt a férfiaknak. 

Fotó: Hagyományörző buli Závod Forrás: tell.hu

Hadi hagyományörzők mutatták be a IX-X század harci kultúráját - mondta Szedlacskó Csaba főszervező. Ebben segítségükre voltak a Borostyánykő Hagyományörző Egyesület (Székesfehérvár) és az Onogur Lovasság "Lóról szállva" tagjai. 

Szabjavívás, a fokos és a bárd használatának mesteri bemutatása is sorra került az erre edzett hagyományok ápolóitól. A harci zaj zenei aláfestéseként Boros Csaba és az Ómagyar hagyományörzők szolgáltatták a lábalávalót. 

A fényköszöntővel kapcsolatban Szedlacskó Csaba kiemelte, őseink decemberben ünnepelték kerecsen ünnepét. A kerecsensólyom a fény madara, ez az ünnep a téli napforduló esemény is egyben. 

Az összejövetel "sztárja" Mónus József (Farkas) volt, aki tavaly az amerikai bonneville-i Harry Drake viadalon az angol történelmi íjak versenyén 412 méterre javította a világrekordot. 

Forrás: (teol.hu)

Fotó: Hagyományörző buli Závod Forrás: tell.hu

Új hozzászólás