Folyamatosan érkeznek a megpályázott eszközök

HungaryFirst küldte be 2018. 01. 13., szo - 15:06 időpontban

Rendkívül sikeresek voltak az Economica Hungarica Alapítvány első körben tavaly ősszel kiírt pályázatai. A pályázók 86 százaléka nyert, és sokan már a napokban birtokukba vehették a megpályázott eszközöket. A tervek szerint a következő fordulót már kora tavasszal meghirdetik. 
  
A horvátországi magyarság számára komoly segítséget jelent a magyar kormány tavaly szeptemberben induló horvátországi gazdaságfejlesztési programja. Az anyaország által a helyi magyarság rendelkezésére bocsátott 500 millió forint nagyban hozzájárulhat a térség magyar gazdáinak fejlődéséhez és helyben maradásához, életkörülményeik javulásához. 
A kiírásra 163 pályázat érkezett, melyek közül 140 részesült támogatásban. A legtöbb a mezőgazdászok köréből érkezett, akik nagyrészt a kapcsolható eszközállományukat fejlesztették, de voltak, akik traktorra vagy egyéb nagyobb gépre pályáztak. 

Palizs Tóth Hajnalka, az Economica Hungarica Alapítvány igazgatója elmondta, az ünnepélyes szerződés-aláírást követően a sikeres pályázók egymásnak adták az alapítvány irodájának kilincsét, és már az első napokban nagy részük befizette az önrészt. 
- A támogatás összege december 28-án érkezett meg az alapítvány számlájára, és már másnap átutaltuk az érintettek kétharmadának az összeget, az átutalások a napokban is folytatódnak, így hamarosan minden eszköz ki lesz fizetve – mondta Palizs Tóth Hajnalka, aki hozzátette azt is, hogy a pályázók közül sokan már a birtokukba vehették az új eszközöket. Egyelőre, mint mondta, minden zökkenőmentesen zajlik. Jók a visszajelzések is, az emberek is elégedettek. 


Az elszámolásokat február 12-ig várják, és mint korábban, a pályázati folyamat elején, az iroda munkatársai most is a pályázók rendelkezésre állnak. Az alapítványvezető elmondta azt is, hogy már elkezdték az előkészületeket a következő pályázati kör kiírására, amelyre a tervek szerint kora tavasszal kerül sor.  
- Az új kiírásban továbbra is szerepelne az eszközfejlesztések, ugyanakkor további területeket érintő fejlesztésekre is lehet számítani. Még folynak az egyeztetések. Mindezek további lehetőségeket jelentenek a horvátországi magyar gazdálkodóknak, vállalkozóknak, az itthon, helyben boldogulni szándékozók számára – mondta Palizs Tóth Hajnalka, aki hozzátette azt is, hogy ő mindenképp derűlátó, hiszen sok fiatal is sikeresen pályázott, akik a család mezőgazdasági hagyományait szeretnék folytatni. Mint mondta, természetesen további terepszemlére is szükség van, az igények felmérése alapján tudják majd a további kiírásokat megfogalmazni. Az idei évre újabb 500 milliós keretet hagyott jóvá a magyar állam a HMDK gazdaságfejlesztési programjára.

Forrás: (KMS)

Új hozzászólás