Pálos kiállítás nyílt Budapesten

HungaryFirst küldte be 2018. 01. 14., v - 11:52 időpontban

A budapesti AVE Kiállítóház ad otthont a Balatonszemes határában, négy esztendeje zajló tanszéki tervásatás legszebb leleteinek. A Mindszent titulusú pálos kolostor földfelszín alatt rejtőző részletei 2014 óta minden évben szolgálnak valamilyen különlegességgel.

Ezeket a leleteket és az ásatás folyamatát mutatja be ez a kamarakiállítás, mely tervek szerint egy sorozat első része csak. Ugyanígy kerül majd bemutatásra sorban több kolostor kutatásának számos lelete, eredménye, tervek szerint idén még Nagyvázsony, és Budaszentlőrinc. A szemesi anyag, benne a szoborfejjel és az alapkő hiteles másolatával, ermeleletekkel, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének ásatását megidéző szövegekkel, képekkel, filmekkel, február 27-ig várja látogatóit a Hajó u. 21-ben, az Operaház háta mögötti sétálóutcán.

A megnyitón beszédet mondott Simonffy Márta a VI. Kerület alpolgármestere, és Dr. Végh András a BTM igazgatója, a PPKE BTK Régészeti Intézet docense. A kiállítást Csóka János pálos tartományfőnök atya nyitotta meg.

A megnyitón részt vett Balatonszemes Önkormányzatának küldöttsége, és a Civil Régészeti Alap munkatársai, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Veszprém Megyei Múzeum képviselői.

A kiállításról a Magyar Kuríron is olvashatnak.

Új hozzászólás