Honfoglalás kori magyar leletek az oroszországi Kubán-vidéken

HungaryFirst küldte be 2018. 05. 07., h - 19:22 időpontban
Honfoglalás kori magyar leletek az oroszországi Kubán-vidéken

 

Magyar kutatók számos olyan régészeti leletet találtak a Kubán-vidék múzeumaiban, amelyeket honfoglaló magyarok használhattak a kilencedik század végén, vagy legalábbis ugyanott készülhettek, mint ahol a magyar leletek.

Az M. Lezsák Gabriella régész által vezetett kéthetes kutatóút során a magyar régészek a Kubán-vidéki Krasznodar és Anapa városok múzeumi gyűjteményeit vizsgálták. Az expedíció kifejezetten a Kárpát-medence honfoglalás kori, magyar kötődésű leleteit, illetve a leletek közötti párhuzamokat vizsgálja.

A kutatás során a raktárakból több olyan, a kilencedik század végéről származó lelet is előkerült, amelyek „a 9. század végén a honfoglaló magyarok vezető rétegének viseleti tárgyaival azonosak, velük egy műhelykörben készülhettek” - fogalmazott Lezsák Gabriella. A most fellelt tárgyak között palmettadíszes szablyák, övdíszek, egy aranyozott ezüst hajfonatkorong és egy veretes tarsoly is szerepel.

Az, hogy a térségben éltek magyarok a honfoglalás korában, már régóta ismert – bizánci források is említik - , de ahogy a kutatócsoport által kiadott közleményben olvashatjuk, az őstörténettel foglalkozó régészek többsége mégsem fordít elég figyelmet erre a területre. A 19. század végén Zichy Jenő indított több expedíciót is a Kaukázus térségébe, ezt követően körülbelül negyven évvel ezelőtt Erdélyi Istán régész hozott nyilvánosságra több olyan leletet is, amelyek a honfoglaló magyarok tárgyaival mutattak rokonságot.

Az azóta eltelt időben a térség múzeumai is tovább gazdagodtak, ahogyan ez a mostani rövid, mindössze kéthetes „ismerkedő” expedíció sikerei is jól mutatják. A kutatócsoport vezetője külön hangsúlyozta, hogy a magyar őstörténet kutatása többé már nem képzelhető el a Kaukázus térségében folytatott interdiszciplináris kutatómunka nélkül.

(Magyar Hírlap)

Új hozzászólás