Magyar identitás ukrán nyelvtudással

Sebestyén Márta küldte be 2018. 06. 22., p - 18:45 időpontban

Ukrán-magyar külügyminiszteri találkozó Kárpátalján

Június 22-én került sor a kárpátaljai Aknaszlatinán a magyar-ukrán miniszteri megbeszélésre. A találkozón Szijjártó Péter és Pavlo Klimkin külügyminisztereken kívül, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter is jelen volt. Ezen kívül a helyi érdekvédelmi szervezetek képviselői.

A találkozó az oktatási törvény 7. cikkelye kapcsán jött létre, mely az utóbbi hónapokban diplomáciai feszültséget szült a két ország között. A magyar és ukrán miniszterek konstruktívnak és pozitívnak értékelték a megbeszélést. A két fél közötti párbeszéd dinamikussá vált, a következő találkozóra előreláthatólag július elején kerül sor.

Az ukrán álláspont szerint az állam garantálja a kárpátaljai magyarság identitásának megőrzéséhez szükséges feltételeket, ám megkövetelik az államnyelv hiánytalan elsajátítását.

Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter kiemelte: számukra nagyon fontos, hogy a kisebbség megőrizze identitását, megmaradjanak magyarnak. Viszont lehetőséget kell adni arra, hogy elsajátítsák az ukrán nyelvet is. A külügyminiszter belátja, változtatni kell az oktatás módszerén. Véleménye szerint az átmeneti időszakot arra kell felhasználni, hogy az érintettek felkészüljenek a változtatásra, átképezzék az oktatókat.

Ezzel egyetértett Lilija Hrinevics, ukrán oktatási miniszter is, aki hozzátette: céljuk az, hogy Ukrajnában minőségi oktatás legyen, nemzetiségtől függetlenül.

Hangsúlyozta: a gyerekek érdekében cselekednek, a nemzeti identitás megőrzése mellett az államnyelv szabad használatának képessége elengedhetetlen az önmegvalósításhoz.

Az oktatási miniszter bejelentette: a magyar gyerekeknek érthető módon több idő kell, hogy megtanuljanak ukránul. Figyelembe fogják ezt venni, kicserélik a tankönyveket is, és a tanárok továbbképzéséről is gondoskodnak.

Történtek előrelépések, de még sok erőfeszítést kell tenni ahhoz, hogy a tavaly szeptember előtti hangulathoz vissza tudjunk térni – fogalmazott a magyar külügyminiszter.
– Magyarország kormánya a jó magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatokban érdekelt –mondta Szijjártó Péter. – Már-már nosztalgiával tekintünk a tavaly szeptember előtti időszakra, amikor a kétoldalú kapcsolataink infrastrukturális támogatásokról, új határátkelők nyitásáról, vízummentességről szóltak. Sajnálattal konstatáljuk, hogy azóta az oktatási törvény rányomja a bélyegét a két ország viszonyára.

A magyar politikus elmondta: Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyar közösség jogai ne csorbuljanak.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy: „Ragaszkodunk a kétoldalú, illetve nemzetközi jogszabályok és megállapodások tiszteletben tartásához. Nem szeretnénk vitába bocsátkozni a tekintetben, hogy az ukrán oktatási törvény hogyan kívánja hatékonyabbá tenni az államnyelv oktatását. Mi csak egy dolgot kérünk, hogy ezt ne a kisebbségi nyelven történő oktatás kárára tegyék. Örömmel nyugtáztuk Hrinevics asszony azon kijelentését, hogy Ukrajna végrehajtja a Velencei Bizottság állásfoglalását. Reméljük, el tudják érni, hogy a parlament megszavazza az átmeneti időszak meghosszabbításáról szóló jogszabályt” – fejtette ki Szijjártó Péter.

A Kárpáti Igaz Szónak, Zubánics László, az UMDSZ elnöke megjegyezte: A felek részéről megvan a jóindulat a téma rendezésére, viszont mindkét oldal nehéz helyzetben van. Ukrajna lassan választásokra készül, a visszalépés arculatvesztéssel járna, s ezt egyetlen politikai erő sem engedheti meg magának.

Az oktatási törvény szövegéhez nem tudnak hozzányúlni, még ez a 2023-ig történő halasztás is óriási feszültségeket vált ki a parlamentben. A törvény módosításról szó sincs.

 

http://kiszo.net./ írta: Simon Rita

Borító: KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

 

Új hozzászólás