Újabb 23 európai bölény érkezett a Déli-Kárpátokba

HungaryFirst küldte be 2018. 07. 12., cs - 07:10 időpontban

A WWF Románia és a Rewilding Europe bejelentette: újabb 23 európai bölény érkezett két magashegységi helyszínre, Romániában.

Az európai természetvédelmi területekről és állatkertekből származó egyedek helyszínre szállítása és elhelyezése több héten keresztül zajlott – olvasható a WWF oldalán
A Déli-Kárpátok bölény-visszatelepítési programja 2014 óta tart, 2018-ban hozták a legtöbb állatot. A ma már 53 egyed közül 30, korábban érkezett, bölény teljesen szabadon él. A nemrég jött állatok egyelőre elkerített területeken vannak, hogy hozzászokjanak az új környezethez, majd még az idén szabadon engedik őket.

Az európai bölények (Bison bonasus) az indiánfilmekből ismert amerikai bölények (Bison bison) közeli rokonai. Mindkét faj nagyon megritkult a 19. és 20. században, az európaiak vad állományai ki is pusztultak. Mostanra a természetvédelmi programoknak köszönhetően újra növekszik a számuk mind Észak-Amerikában, mind Európában.

Fordította: Bajomi Bálint -balint.bajomi.eu

Újabb 23 európai bölény érkezett a Déli-Kárpátokba
Fotó: WWF; Josef Fiala

A Krassó-Szörény megye Örményes (Armenis) község lakói turisztikai hasznot remélnek a bölények visszahonosításából. Több helybéli lakost erdőkerülővé és a bölénylesre érkező turisták idegenvezetőivé képeztek ki. A két szervezet 2015-ben a Hunyad megyei Pojény (Poieni) falu közelében készül újabb bölényeket szabadon bocsátani. A hosszú távú cél az, hogy 2025-ig legyen legkevesebb 500 szabadon élő bölény a Déli-Kárpátokban.

A Kárpátokból a 18. század végén pusztult ki az addig szabadon élő bölénypopuláció. Egykori ittlétükre utal, hogy a történelmi Moldva fejedelemségnek bölényfej volt a címerén. Romániában jelenleg félszabad állapotban tenyésztenek bölényeket. Európában a romániai mellett Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban, Szlovákiában, Oroszországban és Németországban élnek ezek az állatok.

A világon jelenleg 5046 bölényt tartanak számon, de ezek közül csak 3403 él félszabad körülmények között, bekerített területen és télen etetik őket.

(Forrás: ng.hu)

Új hozzászólás