Büszkeséggel és hálával emlékeztek Horthyra Kenderesen

Sebestyén Márta küldte be 2018. 09. 04., k - 17:50 időpontban

A Horthy Miklós Emlékére Alapítvány és Kenderes fideszes vezetésű önkormányzata ökumenikus istentisztelettel, koszorúzással, fotókiállítással és tudományos konferenciával egybekötött emléknapot tartott a településen született Horthy Miklós volt kormányzó emlékére.

A rendezvényen köszöntőt mondott Pádár Lászlóné fideszes polgármester előadást tartott Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, aki 2014-ben országos botrányt robbantott ki, amikor 18 ezer zsidó 1941-es deportálását idegenrendészeti eljárásnak állította be "emlékező beszédet" mondott Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő a Horthy család mauzóleumánál Horthy István emlékezett a negyedszázaddal ezelőtti újratemetésről 1993-ban nagy szervezés előzte meg nagyapám, nagyanyám és Miklós bácsi temetését Kenderesen.

Több mint 70 ezer ember tette tiszteletét és kísérte nagyszüleimet utolsó útjára" - mondta Horthy István, és hozzátette, a kripta azóta is zarándokhely, évente több ezren látogatnak ide, hogy leróják kegyeletüket családtagjaim előtt. Jóleső érzés, hogy ennyien tisztelik és ápolják nagyszüleim örökségét. Horthy István szerint ezt a tiszteletet mutatja az is, hogy most vasárnap ilyen sokan elmentek Kenderesre megemlékezni. "BÍZOM BENNE, HOGY EZ ÉVEK MÚLÁSÁVAL EGYRE TÖBBEN JÖNNEK KENDERESRE EMLÉKEZNI A NAGYSZÜLEIMRE, ÉDESANYÁMRA, ÉDESAPÁMRA, MERT MONDJANAK BÁRMIT, ÉN TUDOM, HOGY ŐK SZERETETT NEMZETÜKÉRT, HAZÁJUKÉRT ÉLTEK ÉS DOLGOZTAK" - mondta Horthy István a Szolnok megyei lap beszámolója szerint.

Kenderes fideszes polgármestere elmondta, hogy a '93-as újratemetés óta az önkormányzat minden évben méltósággal emlékezik. Az újratemetés kitörölhetetlen emlék z újratemetés kitörölhetetlen emlék mindannyiunk számára, minden általa épített, tervezett épület és létesítmény egyfajta szimbólum. Büszkék és hálásak vagyunk az általa teremtett értékekre, vállaljuk történelmünket és méltóképpen ápoljuk emléket kötelességből és az iránta érzett tiszteletből, de ugyanígy él bennünk Ilona asszony emléke is. Méltósággal és kegyelettel emlékezzünk a kormányzóra és családjára - mondta a polgármester. Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott, hogy jó lenne persze megválasztani az ideális történelmi kort és földrajzi helyet, ahová születünk, ahol élünk, de ez nem így működik sajnos: Bizonyára békés kort és gazdag vidéket választanánk.

A magyarság és Horthy Miklós számára a XX. század nem ilyen volt. Tele volt a megmaradásunkért folytatott harccal, vérrel, verejtékkel és óriási veszteségekkel. (...) A kormányzó is bizonyára gazdag, gyarapodó Magyarországról, a családja körében eltöltött, békés öregkorról álmodott a kenderesi vadgesztenyefák alatt. De a sors és a jó Isten más feladatot és sorsot szánt neki - mondta a képviselő, ahogy azt is: "HORTHY MIKLÓS EGÉSZ ÉLETÉBEN A HAZÁJÁT SZOLGÁLTA, NEVELTETÉSE, TEHETSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI SZERINT"

A fideszes képviselő szerint a 20. század Magyarország egyik legtragikusabb évszázada volt: Vesztettünk területet, melyeknek hiánya még most is fáj. Elvesztettünk több millió embert, akiket nem pótolhat senki és semmi. Háromszor taposták idegen katonák csizmái Magyarország földjét. (...) Ebben a korban embernek és magyarnak megmaradni nem volt könnyű feladat. Szem előtt tartva és tisztelve elődeink munkáját, őrizzük és erősítsük a magyar hazát, és ne feledjük el, hogy a Trianon utáni csonka Magyarország fennmaradása Horthy Miklósnak, Bethlen Istvánnak, Klebersberg Kúnónak és társainak köszönhető - fogalmazott a képviselő.

Forrás: index, szoljon.hu

Borító: szoljon.hu

Új hozzászólás