Georg Spöttle: Afgánok a balkáni útvonalon

HungaryFirst küldte be 2019. 04. 15., h - 11:05 időpontban

Komoly problémától tart a német kormány az afganisztáni menedékkérők száma miatt. Az idén, áprilisig, Görögországban 8604 migránst regisztráltak a hatóságok a Közel-Kelet és Ázsia több államából. A szír menedékkérők száma erősen visszaesett, már csak 11,6 % érkezik onnan. A legnagyobb kontingenst az afgán fiatal férfiak adják 47,1%-ban.

2016-ban, amikor az EU megkötötte Törökországgal a visszavételi egyességet, több, mint 173.000 migráns érkezett Görögországba. Ebből ekkor még 47% volt szíriai és mindössze 24% afgán. A gondot az is jelenti, hogy az EU-török megállapodás kizárólag a szír menekülteket foglalja magában, az afgánokat elvileg simán átengedik és nem fogadják vissza a görög hatóságoktól.

A német kormány a hétvégén egy zártajtós találkozót tartott az aktuális helyzetről és megállapította, hogy segíteni kell Görögországnak a visszatoloncolásokban, azon migránsoknál, akik nem jogosultak védettségre vagy politikai menedékjogra. A találkozón részt vettek a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok is. Az afgán menedékkérők legtöbbje Németországot jelölte meg végcélnak.

 

Georg Spöttle

Új hozzászólás