Ezrek rótták le kegyeletüket a háborús hősök előtt Úzvölgyében

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 13., h - 06:28 időpontban

Ezrek vettek részt vasárnap délután az úzvölgyi katonai temetőben tartott ökumenikus istentiszteleten, mintegy tiltakozásképpen az oda – minden szakmai jóváhagyás nélkül – rekordgyorsasággal megépített román parcella ellen. Az eseményen azt a tiltakozó nyilatkozatot is bemutatták, amelyet rövidesen valamennyi érintett helyi és megyei hatóságnak, a kormánynak és az államelnöki hivatalnak is elküldenek.

Az eseményen az osztrák–magyar hadsereg azon 14 hősi halottjáról is megemlékeztek, akiknek sírjaira önkényesen betonkereszteket állított a román elesetteknek külön parcellát és emlékművet létrehozó dormánfalvi önkormányzat. Vasárnap a betonkeresztek, illetve a tiltakozásul a tövükbe helyezett mogyorófa feszületek mellé huszárok álltak, akik az ott elhantolt magyar katonák nevét tartották kezükben.

Ezrek rótták le kegyeletüket a háborús hősök előtt Úzvölgyében
Fotó: Pinti Attila

Az ökumenikus istentiszteleten az összes történelmi magyar egyház képviseltette magát. A felszólalók arra kérték a hatóságokat, ne bolygassák meg az eltemetett hősök nyugalmát, és hogy békesség legyen, ne állandó ellenségeskedés. Az egyházi felszólalók sorát Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész zárta, aki prédikációja végén arra kérte az egybegyűlteket, hogy fogják meg egymás kezét, és kiáltsák háromszor egymás után, jó hangosan azt, hogy ne bántsd a magyart, majd így összekapaszkodva mondják el közösen a Miatyánkot.

 

Teljes beszámoló az eseményről: Iszlai Katalin , Makkay József; szekelyhon.ro

Új hozzászólás