A gazdag zsidók vonata Svájcba, a szegényeké Auschwitzba ment

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 15., sze - 20:55 időpontban

„- Jó napot! Holokausztot tagadni jöttem. -Holokausztot?! Azt büntetik. -Akkor tagadom Istent és Jézust! -Rendben van, azt büntetlenül teheti!”

KETTŐS A MÉRCE

- A gazdag zsidók vonata Svájcba, a szegényeké Auschwitzba ment -

Azt gondolom, hogyha megállítanánk az utca emberéből véletlenszerűen százat, a legjobb esetben is csak néhányuk ismerné fel a két urat a képen. Horthy Miklós kormányzót még csak-csak, de a fotón látható másik férfiút, már szinte senki sem. Mondjuk hát ki, mi a nevét: Stern Samu.

Ő volt a magyarországi Zsidó tanács elnöke, akinek az volt a feladata, hogy a Gestapo zsidó osztályával együttműködjön, ill annak követeléseit és utasításait továbbítsa a honi zsidóság felé.

Emlékirataiban Stern Samu maga írja le, hogy a német megszállást követően (1944. március 19-én) majd csak május elején (!) – a kassai zsidó gettó bevagonírozásakor – beadványt küldött Horthy kormányzóhoz (akinek a hamis hírek ellenére egyszer sem volt kártyapartnere), amely Jaross belügyminiszterig jutott el, aki Reményi-Schneller Lajos pénzügyminiszterrel együtt azt válaszolta, hogy a minisztertanács nem döntött deportálási kérdésben. Horthy Miklós, ekkor Adolf Eichmantól, a német Sonderkommandó parancsnokától és Baky László államtitkártól is kért az ügyben tájékoztatást.

Majd…

A Zsidó Tanács tagjait, így Stern Samut is felelősség terheli, mert Horthynak, az egyházi vezetőknek és a diplomatáknak csupán június közepén kezdték el osztogatni az Auschwitz-jegyzőkönyvet, amely csak június végén jutott el külföldre. Azt nyilatkozták akkor, hogy húzniuk kellett az időt. Június végéig, azonban a vidéki zsidók nagy részét deportálták. A nemzetközi tiltakozás és Horthy, így már csak a budapestieket menthette meg Koszorús Ferenc páncélosaival.

„Horthy és a magyar katonák akciója volt a Hitler által megszállt Európában az egyetlen eset, ahol egy Németországgal szövetséges ország reguláris hadseregét arra használták fel, hogy megmentse a zsidókat. Ilyesmit képtelenségnek tartottam; azt hittem, téves jelentésről van szó, vagy álmodom – de néhány héttel később Lakatos Géza kitiltott engem Magyarországról. (Adolf Eichmann náci vezető vallomása 1961-es jeruzsálemi perében).

Horthy Miklóst a háborús bűnösök nürnbergi perében meg sem vádolták, csupán tanúként hallgatták meg, aki szabadulása után Portugáliában telepedett le. A Horthy-családot a hálás zsidóság közreműködésével létesített alapítvány tartotta el a száműzetésben, Estorilban.

Itt kereste fel az egykori kormányzót dr. Ruben Hecht, Begin volt izraeli miniszterelnök tanácsadója, hogy köszönetet mondjon azért, amit a zsidóság érdekében tett. Csak halkan jegyzem meg, ha Izrael bűnösnek tartotta volna Horthy Miklóst, akkor a Moszad utána ment volna.

Stern Samu ellen, aki a németekkel együttműködött, soha és sehol nem emeltek vádat.

 

Zetényi-Csukás Ferenc

Horthy Miklós Társaság

Új hozzászólás