Sebastian Kurz - korszakos államférfi és európai politikus?

HungaryFirst küldte be 2019. 05. 19., v - 13:30 időpontban

Az osztrák kancellár lett a magyar ellenzék új sztárja, a mintaeurópai politikus, akinek országában nem maradhatnak következmény nélkül a korrupciógyanús ügyek. Ha azonban félretesszük a szokásos bezzegelést és más országok belpolitikáját nem erőltetett hazai párhuzamokkal magyarázzuk, akkor kiderül, hogy ez az alakuló mítosz kissé billeg.

Sebastian Kurznak ugyanis nem volt reálisan más választása. Peter Filzmaier, az osztrákok főkommentátora már pénteken késő este arról beszélt az ORF-en, hogy a kancellár előtt két lehetőség van, és mindkettő rossz: tovább kormányozni vagy előrehozott választásokat javasolni.

Tovább kormányozni együtt azért rossz opció, mert ebből a hat órás videóból még nagyon sok kínos dolog kiderülhet, és amíg Kurz az FPÖ szövetségese - mondta Filzmaier -, addig egy hajóban eveznek. Az előrehozott választás ellen pedig szerinte az szól, hogy várhatóan ősszel lesz, ami elhúzódó kampányidőszakot ígér. Mi is emlékezhetünk rá, az osztrákok pedig főleg - és rossz szájízzel -, hogy a 2016 tavaszi, a második forduló megismétlése miatt decemberig húzódó elnökválasztás, majd az előrehozott parlamenti választás miatt nem is olyan régen vagy másfél évig ki se láttak a kampányból.

Az előrehozott választások kiírása nem nagy találmány, mivel egyrészt ezt követelte az első pillanattól fogva az ellenzék, másrészt pedig hasonlóan oldotta fel az ÖVP-FPÖ kormányválságot 2002-ben is a néppárti kancellár, Wolfgang Schüssel, aki jól számolt, mert az előrehozott választást magasan megnyerte, meggyengítette az FPÖ-t és aztán újra velük lépett koalícióra, kedvezőbb feltételekkel. Kurznak most szerintem nem kell az FPÖ különösebb meggyengülésével számolnia, de akárhogy is, a lépése nem az erkölcs és itthon párás szemmel emlegetett európaiság példája, hanem egyszerű hatalomtechnika, na meg szükségszerűség. A hatalomtechnika pedig közismerten nem áll távol Kurztól.

A végére hagytam a slusszpoént: a Der Standard szerint Kurz eleinte hajlandó lett volna folytatni a közös kormányzást, ha lemond Herbert Kickl FPÖ-s belügyminiszter, aki keményen rendpárti és bevándorlásellenes politikája miatt sok támadást kapott, és a videó miatt is fellángoló "oroszvádak" se kímélték. Az FPÖ azonban ezt elutasította, ez pedig a lap szerint arra utal, hogy az Ibiza-videó tanulságait inkább ők vonták le, nem Kurz.

 

Őry Mariann

Fotó: AFP

Új hozzászólás