Ennyire képes a magyar külügy? Ez nem sok sz@r...

HungaryFirst küldte be 2019. 06. 11., k - 00:28 időpontban

"A magyar külügy szerint Teodor Meleșcanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette."

Sokan felháborodtak ezen a híren, pedig semmi meglepő nincs benne. Szervesen illeszkedik Budapestnek az utóbbi években mutatott kárpát-medencei külpolitikájába. A legtöbbet erről a felvidéki magyarok tudnának mesélni, hiszen a már sok éve virágzó szlovák-magyar államközi kapcsolatok ellenére, az ottani magyaroknak egy betűvel sincs több közösségi joguk, legfeljebb kevesebb a zaklatás mint korábban.

De, amint azt az úzvölgyi temető példája is bizonyítja, elég egy kis politikai bajkeverés és vége a békességnek és biztonságnak. Ha hiányzik a törvényi alap: a kisebbségi törvény és a területi, illetve a kulturális autonómia, akkor minden pillanatnyi eredmény csak illúzió ami bármikor tovaszállhat.

Budapest az államközi jó viszonyért és némely gazdasági elönyökért cserébe feláldozta a külhoni magyarok autonómiatörekvéseit. Olyan érdekvédelmi szervezeteket és pártokat támogat (Erdélyben az udmr-t), amelyek egészen biztosan nem fogják a kényes témákat emlegetni. Cserébe Felvidéken megkapták a Slovnaftot. Romániában most éppen a fekete-tengeri gázra fáj a magyar kormány foga, olyannyira, hogy Orbán Viktor még a washingtoni találkozóján Trumppal is felhozta témát, a románok legnagyobb rémületére. Azóta, mint a mellékelt ábra mutatja, sikerült rendezni a vitás kérdéseket. Minden nagyon jó. minden nagyon szép, Budapest mindennel nagyon meg van elégedve. Mi nem.

Új hozzászólás