­Zuzana Caputová: mindenki elnöke akarok lenni Szlovákiában!

HungaryFirst küldte be 2019. 06. 11., k - 15:16 időpontban

Különleges szakmai tanácsadói szervet hoz létre a kisebbségi ügyekért ­Zuzana Caputová, aki június 15-én lép hivatalba Szlovákia első női köztársasági elnökeként – írja a Magyar Nemzet.

A kampányom során kijelentettem, hogy mindenki elnöke akarok lenni – nemcsak a szlovákoké, de azon embereké is, akik más nemzeti vagy etnikai kisebbséghez sorolják magukat, de egyenlő értékű állampolgárai Szlovákiának. Hallani akarom az ő hangjukat is, ezért új szokást teremtek: úgy döntöttem, hogy együttműködést alakítok ki a nemzeti kisebbségek képviselőivel. A szakértői tanácsadó testülettel rendszeres találkozókat tartok majd, és meghallgatom véleményüket. Fontos számomra, hogy megértsem a nemzeti kisebbségek és az újféle kisebbségek helyzetét, ­igényeit és problémáit, amelyekkel küszködnek. Nagyra értékelem az alább felsorolt szakemberek hajlandóságát, hogy elvállalták a tagságot ebben az informális tanácsadó testületben.

– ismertette Zuzana Caputová közösségi oldalán a döntését, amelyben megnevezte az egyes kisebbségeket képviselő szakembereket is.

A ruszin, roma és magyar kisebbségeket két-két szakember fogja képviselni. Az új köztársasági elnök a rimaszombati születésű Simon Attila történészt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját, a Selye János Egyetem Tanárképző Kar történelem tanszékének vezetőjét, valamint a dunaszerdahelyi születésű Németh Ilona képzőművészt, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem tanárát nevezte meg tanácsadóinak.

 

Magyar Nemzet nyomán

Új hozzászólás