Sunyi tetralógia 3.

Turi Török Tibor küldte be 2019. 07. 14., v - 22:12 időpontban

 

A Zöld Elefánt volt egyik törzshelyünk (sok volt)! Ide jártunk a presszó-részbe nappal tanulni, jegyzeteket olvasni, és az étterembe a nőket lesni.

Ösztöndíjosztás előtt nagyon sóherek voltunk. Menzai kajajegyünket eladtuk, hogy sokadikán is csavaroghassunk az éjszakában, de rendszerint nem jól kalkuláltunk, és két-három napig nem jutott sem ebédre, sem cigarettára.

Volt egy Újfehértóról bejáró társam, ki téli reggeleken vörösre fagyott orral nyitott be a szobánkba. A varjúnál varjúbbnak nézett ki, ezért is a „Varjúkoma” csúfnevet kapta. Rendesen kis üvegben paprikás pálinkát hozott, amiből kötelező volt inni. (Kutya erős szabolcsi almapálinkát méregerős paprikával főztek össze. Ha nem nyeltük le azonnal, barázdákat szántott a nyelvünkön).

Ezen ínséges időszakra esik, mikor Sunyiló és Varjúkoma a törzshelyünk asztalainál sorba meghajoltak, és Sunyi a következőket recitálta:

– Kezeit csókolom, jó estét kívánok, engedjék meg, hogy a hamutartót kiürítsem.

Ezt furcsállták, de ami igazából a megdöbbenést okozta, hogy a csikkek halmazát kabátzsebeibe öntötte. Végigjárták az asztalokat, mindenhol meghajoltak, és kétzsebnyi csikkel a kijáratot vették célba. Sunyi ment elől, mögötte, övére madzaggal felkötött döglött varjúval, Varjúkoma.

Kint cigit sodortunk (papírral még rendelkeztünk), és már a hó is puhábban hullott az ostorlámpák alatt…

Varjúkoma nem is dohányzott, csupán azért kísérte barátját, mert döglött madarat talált, és ezt az örömöt másokkal is meg kívánta osztani.

– De arra már nem emlékszel, hogy később odaültünk a születésnapot ünneplő tanárképzős csajokhoz, aztán megint jól benyomtunk?

– Hogyne, soha nem felejtem! Úgy mentünk haza, mint Kovács a hirdetőtáblán. Éhesek voltunk, és te ettél a park apró fenyőfáiból. Úgy szedtem ki az aulában a szájad körül a tűleveleket, mint barátunk a felső fogsorát!

–Az semmi! A szobámban kiborult a tea, és diliből fölnyaltam a parkettáról.

– És citromlevet csorgattam köréd, mert túl édesnek találtad!

 

                                                                                                        Turi Török Tibor

 

Új hozzászólás