A palacsinta

Kurunczi Mária küldte be 2019. 08. 11., v - 19:43 időpontban

Faluhelyen sosem értek rá a gyerekek unatkozni. Amellett, hogy szinte egész nap a szabadban játszottak, kötelességeik is voltak. Udvart kellett söpörni, jószágot etetni, főzni, mire a szülők a határból hazatértek.

Az én posztom a főzés volt.

Egy kisebb vonalas füzetbe diktálta le Anyám a következő nap vacsorájának a receptjét. Egyszerű étkek voltak ezek, olyan, mint paprikás krumpli, krumplileves, lecsó, rakott krumpli, paradicsomleves és még sorolhatnám.

A legelső étel a paprikás krumpli volt második osztályos koromban, ami amúgy jó lett volna, de elsóztam, olyannyira, hogy csak Apám „tudta” megenni, azt is azért, hogy ne okozzon nekem csalódást. Ezt már felnőtt koromban árulta el.

Egy alkalommal viszont már a palacsintasütést bízta rám Anyám.

Annak rendje-módja szerint ki is kavartam a tésztáját, kicsit sűrűbbre sikerült, mint gondoltam. Sebaj, majd kevesebbet teszek a sütőbe. Még így is vastag lett. Megfordítottam, aztán vissza, megint oda-vissza, addig, addig forgattam, míg megégett.

Most mit csináljak, tanakodtam magamban. Azt tanították velünk, ételt nem dobunk ki. Hova tegyen, törtem a fejem, míg eszembe jutott, talán a malacok jó ízűen megeszik. Hirtelen bedobtam a moslékos vödörbe, s azzal a lendülettel azonnal el is készítettem a moslékot és beöntöttem a disznóknak, nehogy az öcsém és a húgom meglátják, mert akkor kicikiznek a világból.

Aztán visszamentem a konyhába, s most már szépen, vékonyan csurgattam a serpenyőbe a tésztát. Éppen elkészültem, amikor szüleim hazaértek, s máris vacsorához láttunk. Apám megdicsért, milyen ügyes vagyok.

Hanem másnap reggel…

Anyám kissé mérgesen, de mégis viccesen kérdezte meg a vályúból behozott égett palacsintáról, hogy

MI EZ?

Azt hittem, ott nyílik meg a föld alattam. Azok a büdös disznók nem ették meg.

Azóta sem tudok szép palacsintákat sütni. Pedig iparkodok, már csak az unokáim kedvéért is.

A palacsinta
Kép:  1943. / Adományozó: Lissák tivadar / Fortepan 72209

 

Új hozzászólás