Mit jelentenek a betűk? LMBTQ gyorstalpaló

HungaryFirst küldte be 2019. 08. 17., szo - 15:29 időpontban

LMBTQQIAAP, és még ki tudja, hány betű. Így egymás mellett leginkább úgy festenek, mint egy elég rosszul sikerült scrabble leosztás, nem? Viccet félretéve, azért sokan tudjuk, hogy ezeknek a jelöléseknek mind-mind a nemi identitáshoz és/vagy a szexuális orientációhoz van közük. De mindegyiknek tisztában vagyunk a jelentésével?

L - Leszbikus Ezt talán nem is kell magyaráznunk: olyan nők akik (főleg! - a ford.) más nők iránt éreznek szexuális vonzalmat.

M - Meleg (Gay) A meleg csoportba azok tartoznak, akik (főleg! - a ford.) a saját nemükhöz vonzódnak szexuálisan, de leginkább férfiakra értjük, akik más férfiak iránt vonzódnak.

B - Biszexuális A biszexuálisok férfiak és nők iránt egyaránt éreznek szexuális vonzalmat.

T - Transznemű Transzneműségről beszélünk, ha valaki mentálisan és érzelmileg olyan neműként határozza meg magát, ami nem felel meg a biológiai nemének. Ide tartoznak a transz férfiak (női testbe született férfiak), a transz nők (férfi testbe született nők) és azok, akik nem tudják elhelyezni magukat a bináris skálán - vagyis nem érzik se egyértelműen férfinak, sem egyértelműen nőnek magukat.

Nem minden transznemű ember veti magát alá orvosi beavatkozásoknak annak érdekében, hogy látható nemi identitását jobban megfeleltesse valódi önmagának. A transzneműség egy spektrum, ahol van aki műtétekre is vállalkozik, van aki megelégszik azzal, hogy magának és szűkebb környezetének elmondja, hogy nem tartja magát azonosnak a látható nemi identitásával, de nem változtat nevet, nem vesz igénybe orvosi segítséget és a megjelenésén sem változtat feltétlenül.

Q - Queer A Queer kifejezés trükkösebb, az összes többi kategóriát magába foglalja. Sokszor használják a teljes LGBTQ+ közösség leírására, mert egyszerűbb és gyorsabb mint végigsorolni az összes betűt. Mások azért szeretik ezt a kifejezést használni, mert ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak.

Q - Queer A Queer kifejezés trükkösebb, az összes többi kategóriát magába foglalja. Sokszor használják a teljes LGBTQ+ közösség leírására, mert egyszerűbb és gyorsabb mint végigsorolni az összes betűt. Mások azért szeretik ezt a kifejezést használni, mert ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak.

Q - Questioning A legtöbb esetben nem jelenik meg kétszer a Q betű, pedig van itt másik jelentése is: Questioning - legjobban talán kérdésesnek (kérdőnek?) tudnánk fordítani. Ők azok, akik még tűnődnek, vajon a közösség tagjai-e, még gondolkodnak azon, hogy bármelyik “betűt” magukénak érzik-e.

I - Interszexuális Az Interszexuálisok csoportjába azok az emberek tartoznak, akik elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegeiket tekintve nem tartoznak bele egyértelműen az orvosi értelemben vett női vagy férfi kategóriákba - vagy épphogy egyszerre mindkettőbe besorolhatóak. Ennek lehet kromoszómális vagy hormonális oka is. Ha ez már születéskor kiderül, a mai gyakorlat szerint a csecsemők nemét ilyenkor az esetek túlnyomó többségében az orvosok határozzák meg - általában a fejlettebb nemi jegyeket erősítik tovább és alakítják ki műtétileg. (Veszélyes gyakorlat, mert sokszor nem találják el, hogy milyen nemi identitása fejlődik ki később a gyereknek, és rengeteg fájdalmat és szenvedést okoznak ezzel.)

A fentieket olvasva sokaknak beugorhat a “hermafrodita” szó. Ez egy elavult és sértő kifejezés az interszexuálisokra nézve, ezért ma már nem használjuk.

A - Aszexuális Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik szexuálisan nem vonzódnak más emberekhez csak romantikus értelemben - vagy akár úgy sem.

A - Ally - Támogató, szövetséges A második “A” egy speciális csoportot, azokat az embereket jelöli, akik támogatják az LMBTQ+ közösséget és céljaikat, de nem sorolják magukat egyik csoportba sem. Egy ideális világban minden ember ebbe a csoportba tartozna, aki nem a közösség tagja, de ez még egyelőre várat magára, még dolgoznunk kell rajta.

P - Pánszexuális A pánszexuálisok nemtől függetlenül éreznek vonzalmat más emberek iránt, vagy érezhetnek vonzalmat kizárólag egy ember személyisége iránt is. Ez a kifejezés valamilyen szinten hasonlít a biszexuálisra, viszont nem szűkíti le a kört bizonyos nemekre.

Fontos még tudni hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció nem ugyanaz! Legegyszerűbben úgy érthetjük meg, hogy a szexuális orientáció azt határozza meg, kivel szeretsz ágyba bújni, míg a nemi identitásod azt, hogy “kiként” bújsz ágyba. Ezek a leggyakoribb betűk az LMBTQ+ ABC-ben. Még ha nem is érzed úgy, hogy bármelyik csoporthoz tartoznál, reméljük ezek a definíciók segítenek kicsit jobban megérteni a körülötted élőket, vagy akár saját magadat is.

Az eredeti videó leiratát és fordítását Bártfai Zsófi készítette.

 

qlit.hu

Új hozzászólás