Csak szlovák zászló!

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 01., v - 16:56 időpontban

A szeptember 1-én tartott Szlovák Alkotmány Napján (létezik ilyen...) került sor Andrej Danko hírhedt zászlórúdjának ünnepélyes felavatására.

Andrej Danko (SNS) házelnök elhíresült harmincméteres zászlórúdja már egy jó ideje ott díszeleg a szlovák parlament épülete előtt, ám csak a szeptember elsején tartott alkotmány ünnepe alkalmával tűzték fel rá a szlovák nemzeti lobogót.

A nagy hőség ellenére tetemes kíváncsiskodó tömeg gyűlt össze a szlovák (pozsonyi) parlament előtti téren.

A szlovák alkotmány ünnepe alkalmával ugyanis nyílt napokat tartottak, az emberek pedig hosszú kígyózó sorokban várakoztak, hogy bejuthassanak a szlovák törvényhozás épületébe. 

Andrej Danko zászlórúdjának ünnepélyes ceremóniájára a déli órákban került sor. Kicsit kínosan hatott, ahogy az ünnepi program megkezdése előtt hölgyek egy csoportja kis szlovák zászlókat kezdett osztogatni a kordonok mögött álló embereknek.

 Csak szlovák zászló!
Az ünnepi program megkezdése előtt hölgyek egy csoportja kis szlovák zászlókat kezdett osztogatni

Egyikük többször is megkérdezte, hogy "mindenkinek van-e már zászlócskája?" Nyilván ez is a program része volt, hisz hogy nézne már ki, hogy a háttérben nem lobogtatják hevesen kicsik és nagyok a nemzeti trikolórt? Nem volt egyébként rossz ötlet, így legalább a szlovák nemzeti zászló miniatűrjei loboghattak, ha a nagynak már nem sikerült.

A szlovák nemzeti zászló felvonása után ugyanis hiába várta a közönség, hogy a szél majd meglobogtatja, ő mindvégig bágyadtan tapadt a vasrúdra.

Danko rövid ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a szlovák nemzeti zászló a legszebb színekben pompázik. A fehér, kék és piros ugyanis az egyenlőség, testvériség és szabadság szimbólumai. Kiemelte továbbá, hogy ez nem rózsaszín, szivárványos, zöld vagy barna zászló. Majd felszólította a polgárokat, hogy vallástól, nemzetiségtől vagy politikai meggyőződésüktől függetlenül vegyenek részt az ország építésében.

Danko szerint a szlovák parlament előtti zászlórúd a szlovákok saját képességeikbe vetett hitét hivatott megerősíteni. A szlovák államiság szimbólumát láthatjuk majd valahányszor a határon kívülről – Magyarországról vagy Ausztriából térünk vissza”. A zászlórudat és a szlovák nemzeti zászlót Stanislav Zvolenský érsek szentelte fel.

 

Teljes írás az eseményről: Radi Anit; ma7.sk

Új hozzászólás