A szlovák sajtó kiakadt a felvidéki magyar szurkolókon

HungaryFirst küldte be 2019. 09. 10., k - 10:38 időpontban

A szlovákiai sajtó több cikkben is foglalkozik a szlovák válogatott tegnapi budapesti győzelmével, amelynek köszönhetően a Hapal-legénység versenyben maradt a jövő évi EB-n való szereplésért.

A legtöbb helyen a mérkőzés elemzése mellett azzal foglalkoznak, hogy a vendégszektort ketté kellett osztani, mert ott a szlovák szurkolók mellett, ahogy ők fogalmaznak, az ország déli részéről érkező magyar nemzetiségű rajongók is jelen voltak. Ahogy a sport.sk cikkében jelzi, a Szlovák Labdarúgó Szövetség minderre úgy reagált, az adott helyzettel nem tudtak mit kezdeni, mert szlovák állampolgárok vették a jegyeket, s az UEFA normái alapján nem lehetett náluk magyar zászló. A helyzetről viszont már a meccs előtt tudtak, ezért volt a vendégszektor magyar és szlovák része rendőrökkel szétválasztva.

Ugyanitt Michal Čarnoky elgondolkodtató kommentárjában arról ír, hogy ugyan a magyar szurkolók kifütyülték Budapesten a meccs előtti szlovák himnuszt, de mindez nem meglepő annak fényében, ami tavasszal történt Nagyszombatban, ahol a szlovák rajongók ugyanezt tették a magyar nemzeti ima másodpercei alatt. Arról viszont sokan megfeledkeznek.

Igen, amikor a 20 ezres stadion kifütyüli a nemzeti himnuszunkat akkor sértve érezzük magunkat. Joggal lehetne így, ha nem lennénk ugyanolyanok. Jogos lenne a reakciónk, ha azt tudnánk mondani, mi nem ezt tettük veletek

- írja a szerző, aki megjegyzi, a lelátón mutatott negatív teljesítmény alapján kvittek vagyunk...

A sme.sk és a Denník N is foglalkozik a magyar szurkolókkal a vendég zektorban, továbbá a himnusz kifütyülését is szóba hozzák, igaz kevesebbet foglalkozva azzal, mindennek mi volt az előzménye. A Pravda pedig cikkében hangzatosan úgy fogalmat, a szlovákok kirabolták és bevették Budapestet.

Az első szlovák gól szerzője, Robert Mak azt is megemlítette, azért csókolta meg a címert a találata után, mert szerinte nem volt korrekt a himnuszuk kifütyülése. A cas.sk bulvár portál tovább ment, ők arról írnak, hogy a DAC szurkolói, akik nem a szlovák válogatottnak drukkolnak, már napokkal a mérkőzés előtt jelezték, hogy a vendégszektor nem feltétlenül a szlovákoknak fog szurkolni. Így is lett, s a portál lefényképezte, amint a stadion előtt olyan sálakat árultak, amelyen át volt húzva a szlovák címer. Ilyen sált a TASR fotósa is megörökített a stadionban.

 

A szlovák sajtó kiakadt a felvidéki magyar szurkolókon

 

A másik nagy bulvár portál, a pluska.sk már hatalmas botrányról beszél, mert a szlovák állampolgárok, akik történetesen magyar nemzetiségűek, a magyar csapatnak szurkoltak és sértő megjegyzésekkel illették a szlovák szurkolókat, sőt, a szlovák nemzeti himnuszt is kifütyülték. A cikk írója a komptensek intézkedéseit várja, de arról láthatóan megfeledkezik, mi is hangzott el a szlovák szektorból és milyen volt a nagyszombati mérkőzésen a hangulat.

Összefoglalva megemlíthetjük, a portálok nagyobbik része kihasználta a találkozót a saját magyarellenes olvasóinak megszólítására, mert tudják, hogy ezzel nagyobb olvasottságot tudnak eredményezni. A sport.sk szakportál viszont igyekezett kiegyensúlyozottan tájékoztatni, s a történések mögött húzódó összefüggésekre is rámutatni, hiszen az ellentétek gyökere sokkal mélyebb, csak arról bizonyos sajtótermékek nem szeretnek írni, mert az önreflexiót igényelne.

 

Összegezte: ma7.sk

Új hozzászólás