Megindult a török offenzíva a kurdok ellen

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 09., sze - 16:03 időpontban

A kurdok népirtástól tartanak és közben felháborodásukat fejezték ki az amerikai elnök szavai miatt, hogy ők pénzért harcoltak volna. Holott életüket és sokszor egészségüket áldozták fel az iszlám állam terroristái elleni harcban.

Sajtóértesülések szerint megkezdte a behatolást a török hadsereg Északnyugat-Szíriába, hogy kiszorítsa a török határ közeléből a kurd fegyvereseket. A kurd hatóságok általános mozgósítást rendeltek el. Az amerikai hadsereg hétfőn vonta ki csapatait Északkelet-Szíriából magára hagyva addigi szövetségeseit, a térségben élő kurdokat.

Ankara úgy tervezi, kiszorítja a régióból fegyvereseiket, akik Washington támogatásával végigharcolták a polgárháborút. Azok a kurdok, akik egészségüket áldozták az Iszlám Állam elleni harcban, felháborodtak az amerikai elnök kijelentésén, miszerint pénzért háborúztak volna:

Senki nem harcol pénzért, senki nem adja el a lelkét pénzért. Sokan megsebesültek, vannak, akik elvesztették a kezüket vagy a szemüket.

A Fehér Háznál kedden Amerikában élő kurdok tüntettek azért, hogy Trump elnök ne vonja ki csapatait Észak-Szíriából. A kurdok attól tartanak, hogy ha egyedül maradnak, a törökök népirtásba kezdenek területükön.

 

VilagHelyzete

Új hozzászólás