Moszkva veszi át az amerikai csapatok helyét Észak-Szíriában

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 17., cs - 11:51 időpontban

A kurdok eddig az Assad-kormány megbuktatásáért harcoltak, most mégis egyedül a szír elnökre és szövetségeseire, vagyis Oroszországra számíthatnak!

Az orosz csapatok is átlépték az Eufrátesz folyót és megérkeztek a török határ mentén fekvő Kobani városához, hogy megállítsák a török előrenyomulást és megvédjék az eddig ellenük harcoló kurdokat. A szír kormányerők ugyanezért már kedden bevonultak a 60 kilométerre fekvő Manbídzsba és Rakkába.

Moszkva saját bevallása szerint azért küldött katonákat Szíriába, hogy kitöltse az amerikaiak távozása miatt kialakult űrt, valamint megakadályozza Damaszkusz és Ankara fegyveres összecsapását. Az oroszok több magára hagyott amerikai bázist is elfoglaltak, éppen ezért kedden az USA légi ereje lebombázott egy Kobani melletti cementgyárat, ahol korabvanzmég lőszereket tárolt.

Donald Trumpot sokan bírálták a csapatkivonások miatt, de ő erre csak annyit válaszolt, hogy "Ez nem a mi határunk és a kurdok sem angyalok." - mondta Donald Trump.

Viszont levélben kérte Erdogan török elnököt, hogy "ne legyen kemény fiú". Majd belengette: gazdasági szankciókkal fogja sújtani Törökországot, ha nem lesz sikeres Mike Pence alelnök Ankarai tárgyalása és folytatódik az észak-szíriai offenzíva.

 

VilagHelyzete

Új hozzászólás