Az ukránoknál ismét téma a kettős állampolgárság

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 10. 29., k - 06:40 időpontban

Ukrajnában a kettős állampolgárság elismerésével jobban kiaknázható lehetne a diaszpórában rejlő potenciál – vélekedett Dmitro Kuleba európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán kormányfőhelyettes.

Kuleba szerint sok minden szól a mellett, hogy megadják az ukránoknak a kettős állampolgárságot, ugyanakkor aláhúzta, hogy ez a személyes véleménye, nem pedig a kormányé.

Fel kell készülni, és ki kell dolgozni egy modellt, arra az eshetőségre, ha a diaszpóra képviselői, kanadai vagy amerikai állampolgárok jelentkeznek azzal, hogy segítenék a kormányt, dolgoznának az országért.

– fogalmazott. A kormányfőhelyettes úgy véli, hogy állampolgárság-politika liberalizálása lehetőséget biztosítana arra, hogy, azok, akik külföldön próbálnak boldogulni, az állampolgárság megszerzése után, ha szeretnék megtarthassák a kapcsolatukat a hazájukkal. Hozzátette nem engedhetik el az emberek kezét, már így is sok állampolgárt vesztettek. Dmitro Kuleba kitért az Ukrajnában élő magyar és román kettős állampolgárokra is, ahogy ő fogalmazott az állam toleránsabb hozzáállása a kéréshez, megoldaná a problémát, valamint javulna a szomszédos országokkal a kapcsolat, ami emiatt romlott meg. Ugyanakkor a kormányfőhelyettes kategorikusan elutasítja annak lehetőségét, hogy Ukrajna elismerje az ukrán-orosz kettős állampolgárságot. Elmondása szerint a kettős állampolgársághoz való jogot semmilyen körülmények között nem szabad alkalmazni az agresszor országra.

 

KárpátHír/Korrespondent

Új hozzászólás