Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

HungaryFirst küldte be 2019. 10. 31., cs - 09:45 időpontban

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Budapesten. Az orosz elnök szerda délután érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre. Az államfőt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter fogadta. Putyin elsőként a Karmelita kolostorba ment, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta: Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon. A tárgyalás során megbeszélték, hogyan lehet normalizálni Oroszország és az unió kapcsolatát, de szóba került az ukrán helyzet is. Vlagyimir Putyin elmondta: a két ország között sikeres, magas szintű és jó minőségű az együttműködés évek óta. A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy annak kiemelt területei között van a keresztény közösségek védelme szerte a világban, valamint a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

Volt, amikor tyúklépésnyit mentünk előre, volt, hogy hétmérföldes csizmával léptünk...

– mondta a magyar miniszterelnök, majd hozzátette: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt.

***

Magyarország tudja a méretét, a fontosságát és a helyét!

– mondta a miniszterelnök.

Ha a NATO és Oroszország között a viszony feszült, azon Magyarország veszít, ezért mi azon dolgozunk, hogy Oroszország és a Nyugat között a viszony javuljon...

– fejtette ki Orbán Viktor.

***

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Közel-Keleten vannak magyar érdekek is, hiszen ha a térség destabilizálódik, akkor az onnan érkező menekültek Magyarországon keresztül akarnak majd eljutni nyugatra. Vlagyimir Putyin felsorolt több gazdasági megegyezést, amelyeket megkötöttek, illetve megköszönte, hogy a magyar kormány pravoszláv templomok helyreállításában játszott szerepet. Az orosz elnök elsőként emelte ki, hogy a két ország között sikeres, magas szintű és jó minőségű az együttműködés évek óta. Közölte: áttekintették az eddigi együttműködést és komoly gazdasági csomagot írtak alá. Putyin elmondta: Magyarországon keresztül történik a gáztranzit Nyugat-Európába, ezért Magyarország prioritást élvező partner a gázszállításban, emellett pedig nagy jelentőségűnek tartja a paksi atomerőmű két új blokkjának építését is.

Kiderült, hogy a sajtótájékoztató után a régió katolikus vezetőivel fognak tárgyalni a közel-keleti keresztények helyzetéről. Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy a NATO-követek Ukrajnáról szóló jelentését “nem annyira” megvétózták, mert “ez erős szó”, hanem további megfontolásra ajánlották. A miniszterelnök hozzátette: a kormány nem tud elfogadni semmilyen olyan dokumentumot, amelyben nincs benne a Velencei Bizottság ajánlásainak elfogadása, mert ez azt jelentené, hogy feladják a kárpátaljai magyarok európai jogait. Az orosz Interfax azt a kérdést tette fel, hogy tárgyaltak-e a felek a Török Áramlathoz való csatlakozásról. Putyin erre azt válaszolta, hogy szerinte ez a magyar állam érdeke lenne. A Török Áramlathoz való csatlakozásról Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyarok szeretnek szuverének lenni, és ez az energiapolitikára is igaz, de ha lehet, akkor majd pályázni fognak a csatlakozásra.

 

MTI/PestiSrácok nyomán

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Új hozzászólás