A Nagy Orosz Enciklopédiára cserélné le a Wikipédiát Vlagyimir Putyin

Szőnyi Balázs küldte be 2019. 11. 06., sze - 07:42 időpontban

A Nagy Orosz Enciklopédia (BRE) elektronikus változatára „cserélné le” a Wikipédiát Vlagyimir Putyin – az orosz elnök legalábbis a Vedomosztyi üzleti lap tudósítása szerint az orosz nyelvi tanács keddi ülésén ezt vetette fel.

Ami a Wikipédiát illeti, azt jobb lenne lecserélni az elektronikus Nagy Orosz Enciklopédiára. Erről már most beszélünk is a kollégáimmal. Mindenesetre ez modern formában fog megbízható tudást szolgáltatni...

– utalt a Wikipédia egyelőre fejlesztés alatt álló orosz verziójára az államfő.

Oroszország kilencmilliárd forintnyi rubelt költ egy 2022 végéig létrehozni kívánt online enciklopédia kifejlesztésére, melynek a Wikipédia orosz verziójánál ötször több felhasználót is tudnia kell majd kezelni, és amely a hivatalos indoklás szerint megóvja a modern tudományt az „eróziótól” és az internetes felhasználókat a hamis információktól. A Nagy Orosz Enciklopédia online verziója „ideológiai és politikai színezettől mentes” szócikkeket ígér, napi tizenötmillió egyéni felhasználóval kell majd megbirkózni tudnia, és az egyetemistáknak, kutatóknak, szakújságíróknak és közszolgáknak szól majd. Ennek keretében több mint 80 ezer szócikkből áll majd az oldal, ezeket a 35 kötetes, 2004 és 2017 között készült, nyomtatásban is megjelent Nagy Orosz Enciklopédiából veszik majd át és frissítik.

 

Azonnali nyomán

Új hozzászólás