Donáth Anna kínos magyarázkodásba kezdett

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 11. 11., h - 15:24 időpontban

A sokak zsebében nyilván bicskanyitogató kijelentés hatalmas sajtóvisszhangot keltett határon innen és túl. Olyannyira, hogy a momentumos politikusnő végül vasárnap reggel kénytelen volt facebook-bejegyzésben magyarázni bizonyítványát – naná, hogy nem úgy gondolta, ahogy mondta.

Nemzeti traumákról szólva a lehető legpontosabban kell fogalmazni, kiváltképpen, ha e sebek gyógyításán dolgozunk. Ezért szeretném egy félreérthető mondatomat tisztázni...

- kezdi bejegyzését Donáth, majd azzal folytatja, hogy ő nem úgy értette, ahogy mondta. Állítása szerint azt akarta kifejezni, hogy a „felvidéki magyar saját magyarsága mellett ma egyre inkább büszke lehet Szlovákiára is”.

Csakhogy ez nem változtat azon a tényen, hogy magyarországi magyarként egy szlovák párt mellett kampányolt egy felvidéki magyarok sértő kijelentéssel, ráadásul semmibe vette a magyar állam nemzetpolitikai célkitűzéseit. Mindezek után Donáth azt állítja, hogy „tiszteletben tartja” és „anyaországi magyarként megérti” a Trianon okozta fájdalmat.

Hogy mennyire nincs tisztában a felvidéki politikai történésekkel, az kiderül a következő bekezdésből:

Nekünk az a legfontosabb, hogy képviselethez jusson a magyar kisebbség a határon túl – pontosan azért kampányoltam a PS-SPOLU Magyar Platformjának, hogy végre erre nyíljék valódi esély.

És persze miben látja a macronista Momentum képviselőnője a határon túli magyarság problémáinak megoldását? Abban az EU-ban, amely 15 éve nem tudott, vagy inkább nem akart áttörést elérni az őshonos kisebbségek jogállásában:

Vannak a nemzeti közösségnek olyan közös traumái, melyek kapcsán a legpontosabban kell fogalmazni. Különösen igaz ez akkor, amikor a nemzeti határok e közösséget felszabdalják. Viszont lássuk, hogy az Európai Unió újra képes egyesíteni minket.

Végül, a botrányt keltő mondatára vonatkozóan közli:

Ha a Révkomáromban elhangzott beszédemnek az az egyetlen mondata félreérthető volt, s ezzel megbántottam a felvidéki magyarok közül némelyeket, a fentiekben kifejtett gondolattal megkövetem őket, s remélem immár számukra is világos, hogy valójában mire gondoltam.

 

Új hozzászólás