Elveszik az ujgurok gyermekeit Kínában

Szőnyi Balázs küldte be 2019. 11. 19., k - 13:10 időpontban

Bentlakásos létesítményekbe küldik a kínai hatóságok az átnevelő táborokba zárt vagy önkéntes száműzetésben élő ujgurok és más muszlimok gyerekeit a nyugat-kínai Hszin-csiang tartományban – írta az AP amerikai hírügynökség riportjában, az említett intézményeket „de facto árvaházaknak” nevezve. A körülbelül 22 millió lakosú Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület lakosságának csaknem fele ujgur, akik közül sokan panaszkodnak arra, hogy a – lakosság csaknem másik felét kitevő – han kínaiak diszkriminálják.

Az AP a nyár elején írt arról, hogy feltételezhetően több mint egymillió ujgurt tartanak vádemelés nélkül fogva átnevelő központokban Hszincsiangban, hogy átalakítsák politikai gondolkodásukat, és elérjék náluk, hogy hitüket a Kínai Kommunista Párt (KKP) iránti hűségre cseréljék. Az AP írása szerint a KKP „olvasatában” a vallási radikalizmus betegség, amely átneveléssel gyógyítható. Előjelei – amelyek már indokolják az átnevelést – egyebek közt a Korán olvasása, a gyakori imádkozás, a hosszú szakáll növesztése. Ezek miatt átnevelő táborba kerülhet bárki.

Az AP-nek mások mellett a Kínában született, de már kazahsztáni állampolgár Omar Bekali mesélt arról, miken is kell átmenniük az átnevelésre ítélteknek. A férfit elmondása szerint tavaly márciusban vette őrizetbe a rendőrség, amikor hazatért meglátogatni rokonait Hszincsiangban. Hét hónapig tartották fogva, különböző módszerekkel kihallgatásoknak vetették alá, majd átnevelésre küldték. A Karamaj városban lévő, kerítésekkel körbevett létesítménybe szállították, amelyben több mint ezer embert tartottak fogva.

Mindennap napfelkelte előtt keltik a „tanulókat”, eléneklik a kínai himnuszt, miközben felvonják a kínai lobogót. Az „oktatás” java a kommunista pártot dicsőítő dalok éneklése, valamint a kínai nyelv és történelem tanulása. Ételadagjuk leves és kínai zsömle. A nevelőtisztek és hivatalnokok a többórás előadásokon azt sulykolják, hogy a közép-ázsiai ujgur pásztorokat Kína „felszabadította”, amikor az ötvenes években bekebelezte a területet. Emellett az iszlám veszélyeire figyelmeztetnek, és folyamatosan „egyszerű kérdésekkel vizsgáztatják” a foglyokat. Ilyen például, hogy „A kínai törvényeknek vagy a saríának engedelmeskedsz?”, vagy „Érted már, miért veszélyes a vallás?” Ha rossz választ ad a „tanuló”, hosszú órákra falhoz állítják. Az engedetlen „diákok” emellett magánzárkába kerülhetnek, egy kényszerzubbonyhoz hasonlító ruhában, a legrosszabb esetben a mozgást lehetetlenné tevő, úgynevezett tigrisszékbe kötözik őket 24 órára. További büntetésfajta, hogy a fogva tartott fejét jeges vízbe nyomják. Bekalit nagyjából egy hónap után váratlanul szabadon engedték, és visszamehetett Kazahsztánba. Közlése szerint viszont idén tavasszal a kínai hatóságok elhurcolták a szüleit és lánytestvérét. Az AP hírügynökség közlése szerint a kínai hatóságok az ujgur gyermekeket sem kímélik a „neveléstől”, az utóbbi években több ezer úgynevezett „két tannyelvű” iskolát és óvodát építettek, melyeket az AP „de facto árvaházaknak” minősített. Ezeknek a létesítményeknek a nagy része bentlakásos iskola, ahol a nem han kínai gyerekeket a mandarin kínai nyelv használatára kötelezik, és az ország és a párt iránti szeretetre nevelik őket. Az AP-nek nyilatkozó muszlim interjúalanyok azt mondták, hogy nincs beleszólásuk gyermekeik iskoláztatásába, a gyerekeknek kötelezően oda kell járniuk, különösen akkor, ha valamelyik szülő átnevelő táborba került.

A hivatalos kínai álláspont szerint az említett „két tannyelvű” bentlakásos iskolák célja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken, jüanmilliókat áldoznak arra, hogy kiemeljék a hszincsiangiakat a szegénységből, és hogy letérítsék őket a terrorizmushoz vezető útról. Az ujgurok azonban attól tartanak, hogy a gyermekek ilyen jellegű „nevelése” nemcsak a fiatalság, hanem az egész etnikum identitásának megszűnéséhez vezet. Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése óta a pártállam fokozta a nyugat-kínai térség „betörését” célzó intézkedéseit, amit ujgur szeparatistáknak tulajdonított erőszakcselekményekkel indokol. Az Afganisztánnal szomszédos tartomány irányításával Csen Csuankuo volt tibeti pártvezetőt bízták meg 2016-ban, az ő nevéhez kötődik az átnevelő táborok létrehozása. Hszi Csin-ping Kínájában a párt az élet szinte minden területére befurakodott, így a vallás területére is, és nem csak az iszlámot vette célba: a kínai hatóságok az utóbbi időben földalatti keresztény gyülekezeteket számoltak fel, Bibliákat égettek, Jézus képét Hszi portréjával helyettesítették, vagy éppen levették a félholdat a mecsetek tetejéről – közölte az AP. Az amerikai hírügynökség szerint a párt eközben folyamatosan növeli képességét arra, hogy nyomon kövesse és ellenőrzése alatt tartsa az ország milliárdos lakosságát, Hszincsiang pedig megfelelő terep arra, hogy a kormány letesztelje a vonatkozó módszereket.

Az AP hivatalos dokumentumokra hivatkozva úgy vélte, hogy a kínai hatóságok látszólag nagy sietséggel építkeznek, hogy elhelyezzék az átnevelésen vagy önkéntes száműzetésben lévő ujgurok gyerekeit. A tavalyi év eleje óta több mint 200 millió jüant költöttek legalább 45 „jóléti” vagy „gyermekvédelmi központ” építésére, kibővítésére, mintegy 5 ezer gyerek elszállásolását tették lehetővé. Csak júliusban és augusztusban a kormány legalább 9 ilyen létesítmény építésére írt ki pályázatokat. A legtöbb létesítmény legalább 100 férőhelyes, de némelyik a több ezer négyzetméteres területet is meghaladja. Az AP riportja külön kiemelte, hogy a „de facto árvaházak” mellett az utóbbi három évben több mint 4300 „két tannyelvű” óvodát építettek vagy újítottak fel, amiről egy térségbeli napilap úgy vélekedett, hogy az odajáró gyerekeket a „civilizált életmódra” oktatják. James Leibold, a kínai kisebbségi politika szakértője szerint a gyerekek az állam gyámsága alatt nőnek fel, hazafiasságra nevelik őket, és arra, hogy szüleik identitása és vallása abnormális, ezért el kell pusztítani. Ennek az egyik módszere a mandarin nyelv sulykolása, és a kínai iskolákban bevett hazafias dalok éneklése, például „A Kommunista Párt nélkül nem létezne az új Kína” című dalé – írta az AP. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik önkéntes száműzetésben élő ujgur azt mondta: kínai tisztviselők rendszeresen látogatták gyermekei Kasgar városban lévő óvodáját, ahol a gyerekeket szüleik vallási szokásairól faggatták. Ezekkel a kérdésekkel pedig effektíve arra bátorították az óvodásokat, hogy kémkedjenek családjuk után, és jelentsenek róluk. Egy férfit azért vittek el a hatóságok, mert unokája az óvodában elmondta, nagyapja megjárta a zarándokutat Mekkába. Sok ujgur éppen attól tart, hogy ha gyermekeiket kizárólag a mandarin nyelv használatára kényszerítik, illetve arra, hogy úgy éljenek, mint a han kínaiak, idővel megszűnik kultúrájuk

Az AP egy kormányzati utasítást is megemlít Kasgar városból, amely leszögezte: minden olyan negyedikes vagy annál idősebb gyereket azonnal bentlakásos iskolába kell küldeni, akinek valamelyik szülője átnevelésre került. A diákokat a szocialista értékekre, valamint arra kell tanítani, hogy legyenek hálásak az oktatásukért, odaadással szeressék hazájukat. Mindemellett sulykolni kell azt is, hogyan kerüljék „a vallási szélsőségességről tanúskodó viselkedés 75 megnyilvánulását”. A kínai kormány álláspontja szerint a szóban forgó, ingyenes bentlakásos intézmények leveszik az iskoláztatás terhét a szülők válláról, és hozzájárulnak a gyerekek mandarinnyelv-tudásának erősítéséhez. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn felszólította Pekinget, hogy ismerje el a muszlimok „tömeges elnyomását” Hszincsiangban. Az AI új jelentésében, amelyben a táborokba internált emberek is megszólalnak, a jogvédő szervezet azzal vádolja Pekinget, hogy tömeges internálást, jogsértő megfigyelést, kényszerített politikai indoktrinálást és kulturális asszimilációt hajt végre. Peking tagadja ezeket a vádakat, de az AFP megjegyzi, hogy egyre több bizonyíték lát napvilágot ezeknek a táboroknak a létezéséről, mind hivatalos dokumentumok, mind azoknak a tanúvallomásainak a formájában, akiknek sikerült megszökniük.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás