Hamarosan ismét hajózható lesz a Ferenc-csatorna

Szőnyi Balázs küldte be 2019. 12. 03., k - 17:02 időpontban

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd.

A Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló IPA-program keretében újabb eredménynek számít a támogatást nyert BABECA pályázat, amely a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térségének vízgazdálkodási fejlesztésére irányul. Ezzel kapcsolatban tartottak a résztvevő partnerek – az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Vajdasági Vizek Közvállalat és az Európai Ügyek Alap – szerdán nyitó tanácskozást a Tartományi Képviselőházban. A jelenlevőket Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár köszöntötte.

A projektum elsődleges célja az árvízvédelem, az infrastruktúra és a hajózási útvonal helyreállítása, továbbá a környezetvédelem fejlesztése Vajdaság és Bács-Kiskun megye területén – hangsúlyozta Ognjen Bjelić. A Baja–Bezdán-csatorna 44,8 km hosszú, ebből 32,2 km Magyarország, 10,6 km pedig Szerbia területén helyezkedik el, 2 km-en pedig az országhatár a csatorna medrében húzódik. Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója rámutatott arra, hogy a két ország október első napjaiban írta alá a támogatási szerződést.

Ez jelentős mértékben hozzájárul majd a térség árvízvédelméhez. Magyar területen elsősorban a Baja–Bezdán-csatorna rekonstrukciójára kerül sor, ez kotrási munkálatokból áll majd, illetve a fenntartási munkákat javító eszközök beszerzésére irányul. Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatójának reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd a jövőben.

A projektleírás szerint a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térsége regionális vízgazdálkodási rendszerének fejlesztése Magyarországon a dél-alföldi régióra, Szerbiában pedig Bácskára és Bánátra terjed ki.

A csatorna elsősorban vízellátási és a belvizek elvezetési feladatát tölti be, ezenfelül sportolási és pihenési célokat is szolgál. Egyes szakaszai az árvízvédelmi rendszer részét képezik. A karbantartás elmaradása, a biomassza megnövekedett mennyisége és az iszappal összefüggő vízminőségi problémák miatt jelentősen lecsökkent a vízellátó képesség. A projektum célterületét a Baja–Bezdán-csatorna (a csatorna magyarországi és szerbiai szakasza), a szerb oldalon húzódó Verbász–Bezdán-csatorna, a bezdáni Ferenc József-zsilip és a Sebesfoki-zsilip adja. A bezdáni Ferenc József-zsilipet a jelenlegi műszaki és hidromechanika állapota miatt nem használják. Továbbra is fontos létesítménynek számít a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, működőképessége ezért tehát elengedhetetlen. A Sebesfoki-zsilip a Baja–Bezdán-csatorna és a Bezdán–Verbász-csatorna találkozásánál található. A zsilip ipari létesítményként a hajózást biztosította, és az egyedüli árufuvarozási lehetőséget jelentette a térségben.

 

Magyarszó nyomán

Új hozzászólás