Jó feltételekkel vehetünk részt a nemzetközi űrprogramban

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 12. 18., sze - 17:28 időpontban

Az egész magyar tudományos élet jelentősen profitálhat az Oroszországgal közösen indított űrkutatási programból, amelyre Magyarország az űrtechnológia terén elért kiemelkedő eredményei alapján kapott lehetőséget. Egyebek mellett olyan tudományos kísérletekre is lehetőséget ad az együttműködés, amelyek csak az űrben végezhetők el - írta a Magyar Nemzet.

Hazánknak kedvező, hogy nem kizárólag pénzben kell állnia a részvétel költségeit, az orosz fél beszámítja a magyar kutatási és tudományos eredményeket és a műszereket, amelyeket a közös munka során fel tudunk ajánlani. A program főbb kutatási területei az anyagtudományok, az űrélettan, valamint a Föld környezetének vizsgálata lesz. Mindhárom terület fontos az orosz kutatóknak is, ám emellett az űrállomáson kívüli kutatásokban is felajánlották a magyar részvétel lehetőségét...

- nyilatkozta Ferencz Orsolya a Magyar Nemzetnek.

Az ellenzéki média hevesen támadta a magyar űrkutatási ambíciókat. Rendkívül erős torzítás bizonyos baloldali médiumok részéről, hogy nemzeti érdekeket képvi­selő programokon kérik számon pél­dául az egészségügy infrastruktúrájában elvégzendő feladatokat. Ráadásul egyebek mellett kiemelkedően fontos orvosi kutatások is végezhetők az űrben, ahol olyan kémiai reakciók zajlanak le, amelyek a gyógyszerfejlesztésben nélkülözhetetlen ismeretanyag megszerzését teszik lehetővé. Rengeteg, a mindennapjaink részévé vált szolgáltatás elképzelhetetlen lenne űreszközök nélkül, és mindannyiunk életét szerteágazóan érinti a világűrre is kiterjesztett technoszféra.

 

Magyar Nemzet nyomán

Új hozzászólás