Gergő atya és FankaDeli fiatalokat érintő problémákról és a szülők felelősségéről adott szókimondó interjút

Wertheim László küldte be 2019. 12. 22., v - 18:22 időpontban

A HírTV Credo című műsorában beszélgetett a két meghívott vendég a fiatalok jelenlegi helyzetéről. Mind Gergő atya, mind FankaDeli véleménye az volt, hogy egy nagyon mély kommunikációs szakadék van a szülők és gyermekeik között. A hiphop énekes ennél is továbbment, szerinte generációk nőnek fel gyakorlatilag szüleik nélkül:

Most olyan generációk vannak körülöttünk, – alattunk és felettünk – akiket elhagytak a szüleik: a munkában, az önmegvalósításban és karrierépítésben. Most már nem kulccsal rohangálnak a gyerekek a telepen, hanem kütyüvel. Lehet, hogy ez kívülről nézve jól néz ki, de az igazság az, hogy senki nem foglalkozik ezekkel a fiatalokkal.

– zárta a kemény gondolatot FankaDeli.

Bese Gergő atya iskolalelkészként – és tanárként – dolgozik egy budaörsi egyházi iskolában. A diákok szeretik, mert habár szigorú, de mindig megközelíthető, bármilyen problémával fordulhatnak hozzá. A fiatal római katolikus pap a szülői felelősségre tért ki:

Én ennyi “bokakilógós” nadrágban lévő gyereket nem láttam, mint most a mínuszokban, de vajon hol vannak a szülők? Ennyire szeretik ők, hogy így engedik el, sőt ők maguk veszik meg neki a ruhát? Ő engedi be a 13 éves lánya mellé a 21 éves férfit a házba, hogy együtt töltsék az éjszakát? Biztos a Jégvarázst nézik meg és közben nagyon komoly lelki olvasmányokat olvasnak….Ez nem az igazi szeretet, ezzel nem szeretik a gyerekeiket!

Amikor a házasság előtti tisztaságról beszélek a 11. és 12. osztályosoknak, akkor hangosan felröhögnek, hogy ilyen már nincs. Nagyon szomorú, hogy a saját életükben nem tapasztalták meg, hogy milyen amikor kinyílik egy kapcsolat: az első megpillantáson át az első kézfogásig, a Margitszigeten való sétán keresztül, majd az első csók. Nincsenek közös élményeik, ezt kell újra megtanítani nekik. Ez a szülőknek is egy üzenet: nem ciki a 14-15 éves gyermekkel foglalkozni. Nem ciki az ágy szélére odaülni, nem ciki informatikust hívni és este 9 után letiltatni az IP-címeket, vagy szűrőt állítani az interneten. Az sem ciki, ha az étkezéskor azt mondjuk neki, hogy a két szép szemedet szeretném látni...

FankaDeli arra is kitért, hogy nem elég csak a családokat segítő intézkedéscsomag, ha a fiatalok lelkiségével nem foglalkozik senki közben:

A családalapítás támogatása és annak gazdasági megteremtése egy hatalmas zöld pipa, de azt érzem, hogy egyszerűen nem vagyunk hajlandóak társadalmi szinten foglalkozni a fiatalok lelkiségével. Ajánlhatunk mi bármilyen anyagi feltételeket és technikai körülményeket, ők mégis ott tartanak, hogy eszük ágában sincsen abban gondolkodni, hogy valamikor családjuk legyen, a fiatal lányok sem abban gondolkodnak, hogy majd egyszer anyák legyenek. Mert a Született feleségeken és a Szex és New York-on nevelkedtek...

A teljes műsor IDE kattintva tekinthető meg.

Új hozzászólás