Ujhelyi aláírásgyűjtésbe kezd a Huxit ellen

Kovácsi Sándor küldte be 2019. 12. 23., h - 01:09 időpontban

Az MSZP politikusa szerint fontos, hogy az emberek kinyilváníthassák akaratukat Magyarország európai uniós tagságának megőrzése mellett, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök politikája egyértelműen veszélybe sodort. Ezért – ahogy azt sajtótájékoztatóján leszögezte – a Fidesz európai néppárti tagságának jövőjétől, a pártcsalád szerda délutáni döntésétől függetlenül az orbáni politika komoly veszélyt jelent a magyar EU-tagság jövőjére, amelynek pedig nincs alternatívája.

Teljesen egyértelmű, hogy Orbánisztán összeférhetetlen az európai közösséggel és az európai alapszerződéssel. Vagy Orbán Viktor vezeti ki az országot az Európai Unióból, vagy az orbáni politika miatt az EU és a tagállamok döntenek majd úgy, hogy elegük van az európai értékeket semmibe vevő magyar kormányból és egyszerűen kisodródunk a közösségből...

– fogalmazott. Hozzátette, a magyar miniszterelnök „mára teljesen elveszítette tekintélyét és érdekérvényesítő képességét” az EU-ban, ami „óriási kockázat Magyarország számára, ugyanis most kezdődik a következő hétéves uniós költségvetés igazi vitája, Orbánt pedig eközben még a saját pártcsaládjában is szégyenpadra ültetik”.

Ujhelyi István arról számolt be végül, hogy az MSZP aláírásgyűjtést indított Magyarország EU-tagságának megőrzése érdekében, mert az ellenzéknek szerinte mindent meg kell tennie ennek biztosítása céljából. Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták mozgalmának alapítója, az MSZP EP-képviselőjelöltje hozzátette: az elmúlt években magyar fiatalok tömegei hagyták el az országot, egyes becslések szerint több mint 600 ezren szavaztak a lábukkal az orbáni rendszerről, olyanok, akiket a kormány továbbra is másodrangú állampolgárként kezel. Mint elmondta, a kivándoroltak körében célzott külön kampánnyal fognak a választási részvételre buzdítani, illetve az MSZP összeállított egy tízpontos „hazaváró programot”, amely szerinte érdemi megoldási javaslatokat tartalmaz a kint élők jogainak megerősítése és mielőbb hazacsábításuk kapcsán.

 

MTI nyomán

Új hozzászólás