Mi vár 2020-ban az ukránorka és a kárpátalján lakókra?

Kovácsi Sándor küldte be 2020. 01. 02., cs - 11:17 időpontban

A BBC News Ukrajna csokorba szedte azokat az újdonságokat, amelyek az új évben a törvénykezés terén vár Ukrajna lakosságára.

Január 1-én hatályba lépett a parlamenti képviselők mentelmi jogának visszavonásáról szóló törvény. Ez a továbbiakban biztosítékot nyújt a honatyák számára, hogy nem jár jogi következménnyel a Legfelső Tanácsban történő szavazások eredménye vagy a képviselők kijelentései, kivéve ha hazugságról vagy gyalázkodásról van szó. A portál szerint az új jogszabályban sok az ellentmondás, a valóságban a korábbinál jóval nehezebb lesz a képviselők büntetőjogi felelősségre vonása.

Január 1-én már az oroszokkal kötött új megállapodás szerint áramlik a földgáz az ukrajnai vezetékhálózatba. Ez az új dolog azonban nemcsak az európai fogyasztókat érinti, az ukránok számára is tartogat meglepetést. Mostantól a fogyasztók megválogathatják, melyik szolgáltatótól vásárolják a földgázt. Kellemetlen hír, hogy mostantól a lakosság a decemberihez képest 28,6 százalékkal drágábban juthat az energiahordozóhoz.

Kedvező hír, hogy az év első napjától emelkedett a létminimum, ami a munkaképes állampolgárok számára 2102 hrivnya, az év végéig pedig 2189 hrivnyára fog emelkedni. Nőtt a minimálbér, mégpedig 550 hrivnyával, és mostantól havi 47723 hrivnyára módosult. A legkisebb öregségi nyugdíj összege 1638 hrivnyára változott. Igaz, ez az összeg nem sokat ér, ha figyelembe vesszük a közszolgáltatások tarifáinak emelését. Drágultak a postai szolgáltatások és a telefon előfizetés, mégpedig 20-25 hrivnyával. A postai küldeményekért pedig 12,5 százalékkal kell többet fizetni.

Rossz hír a külföldi rendszámú gépjárművek tulajdonosai számára, hogy a hónapok óta halogatott tetemes bírságokról szóló rendelkezés mostantól hatályba lépett. A nem vámtehermentesített járművek tulajdonosait 85 ezertől 170 ezer hrivnya összegre bírságolhatják. A gépkocsit haszonszerzésre használók ezen felül további 34 000 hrivnya büntetésre számíthatnak.

 

BBC/KárpátHír

Új hozzászólás