A Facebookon mostantól TILOS kritizálni a muszlimokat és a transzneműeket

Kovácsi Sándor küldte be 2020. 01. 17., p - 22:04 időpontban

Muszlimokat disznónak nevezni például már nagyon súlyos véteknek számit, ugyanígy bajba kerülhet, ha valaki a korábbi kedvesével készített intim videó nyilvánosságra hozatalával fenyeget. Szigorításokat vezetett be a Facebook, ezekkel kapcsolatban fontos tisztán látni, nehogy valaki elveszítse a profilját – írja összefoglaló cikkében a HVG. A változtatások december 19-én jelentek meg, pontosan akkor, amikor Donald Trump ellen megkezdődött az alkotmányossági eljárás, de az időbeni egybeesés a Facebook szerint csak véletlen. A változások értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket szigorúbban veszik. Tilos lesz

  • a színes bőrűeket majomnak nevezni,

  • a színes bőrűeket mezőgazdasági termelő eszközökhöz hasonlítani

  • a zsidókat patkányozni

  • a muszlimokat disznózni.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként (“ez”, “az”) emlegetni.

A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után. Ezeket nem csak szóban, képben is tilos. Az új szabályokat megsértő felhasználó elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.

A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként. Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk. Továbbá: már nemcsak a “bosszúpornó” közzététele lesz tilos, de a közzététellel való fenyegetés is.

 

Infostart nyomán

Új hozzászólás