Gyöngyöspata: egyedülálló kincset őriz a különleges magyar oltár

Wertheim László küldte be 2020. 02. 02., v - 11:25 időpontban

A Mátra délnyugati lábánál, Gyöngyöstől 11 kilométer távolságra fekszik Gyöngyöspata, az alig 2400 fős, apró város, ami egy Európa-szerte is különleges műkincset őriz. Gyöngyöspatát már önmagában a festői fekvése és a Mátra közelsége miatt is érdemes lenne meglátogatni, ám a Fő utcája szomszédságában magasodó katolikus templom egy valóságos kincset is rejt - írta a femina.hu.

A falucska manapság nagy hírnek őrvend, itt valósult meg a magyarok meggyalázása, a cigányság megkoronázása az elmúlt hetekben.

Gyöngyöspata: egyedülálló kincset őriz a különleges magyar oltár

A Kisboldogasszony-templom még a 12. századból származik, eredetileg román stílusban épült, az átépítések után gótikus és barokk stíluselemeket is kapott. Már kívülről is gyönyörű, tornyát barokk órája és fatornáca, falát agyagba rakott patakkő teszi különlegessé, Jessze-fa-oltárának pedig messze földön csodájára járnak. A 8 méter magas műtárgy Jézus családfáját mutatja be.

Az egyedülálló szobor alján Izai, vagyis Jessze fekszik, aki a Biblia szerint Dávid király apja volt. A fa közepén egy Mária születését ábrázoló festmény van, a fa ágain Jézus ősei, próféták és királyok láthatók, a lomb fölött pedig maga Szűz Mária ül a trónon a kis Jézussal a karján. A szimbólum az Ószövetségre utal, ahol a Jessze gyökeréből támadt vesszőnek is nevezik Jézust. A fa mellett két angyal áll, és a fa törzsében található az oltárszekrény, a törzsre pedig az Énekek énekéből származó idézeteket faragták. Az 1800-as évek második felében egyébként még egy tűzkár is érte az oltárt, de nyomait két pesti aranyozó mester eltüntette.

Gyöngyöspata: egyedülálló kincset őriz a különleges magyar oltár

Bár Gyöngyöspata legfőbb kincse a Kisboldogasszony-templom, de azon kívül is bőven találni érdekességeket a településen és környékén. Az építmény közvetlen szomszédságában áll a hagyományosan berendezett tájház, mely a paraszti környezet mellett a helyi népművészeti értékeket mutatja be, többek között a híres patai palóc népviseletet. De a település büszke Molnár László helyi festő galériájára is. A város mellett egy domb mutatja az egykori gyöngyöspatai vár romjainak helyét, mely Anonymus leírásai szerint még az Árpád-korból származik, és nagyjából a husziták elűzéséig maradhatott fenn.

A várhegy mellett a városba érkezők megtekinthetnek egy 18. századi, háromlyukú barokk kőhidat a Danka-patak felett, amelyet egy Nepomuki Szent János-szobor díszít. Gyöngyöspata ráadásul a Mátrai borvidék része, a környéken talált leletanyagok szerint a térségben már az avar korban is szőlőtermelés folyhatott. A borkedvelők a település híres Hétsoros Pincefaluját is kedvelik, ahol több száz nagy múltú pince mesél a múltról. A városban több pincészet is nyitott kapukkal várja a betérő vendégeket.

Új hozzászólás