A trianoni évfordulóra készíti újabb panorámaképét Corvus-Kora Róbert

Wertheim László küldte be 2020. 02. 02., v - 10:54 időpontban

Nyolcadik panorámafestményén dolgozik Corvus-Kora Róbert lőkösházi festőművész. A Hajótörés című alkotást a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készíti.

A művész elmondta, hogy az előkészületeket 2018 telén kezdte, egyre nagyobb rajzokat, kétszer egyméteres olaj- és szénvázlatokat készített. Tavaly nyáron volt a modellfotózás Szanazugban, ahol 1200 fotó készült. Például olyanok is, hogy miként reagál az ember, ha a szemébe csapódnak a hullámok. Miként előző alkotásainál, most is sokat olvasott a témáról, a Trianonhoz vezető előzményekről. Úgy véli, csak úgy lehet visszaadni bármilyen eseményt a festészet nyelvén, ha az ember teljesen képben van a történelemben.

A trianoni évfordulóra készíti újabb panorámaképét Corvus-Kora Róbert
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A 4,5-szer kilenc méteres festmény azt ábrázolja, ahogy a háborgó tenger ötfelé szakít egy bárkát. Az alkotáson a hajófenék a tépett vitorlával a Trianon utáni Magyarországot jelképezi. A bárkáról az emberekkel együtt leszakadt részek Erdélyt, a Felvidéket, a Délvidéket és az Őrvidéket érzékeltetik. Az egymásért nyúló, de egymást el nem érő kezek a szakadást ábrázolják – fogalmazott Corvus-Kora Róbert. Az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban, kijelölve azzal Magyarország új határait is. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává.

Corvus-Kora Róbert már hat nagyméretű panorámaképet festett.

1996-ban, a magyar millecentenáriumra készült el a Honfoglaló magyarok, 2000-ben az István megkoronázása, 2008-ban a Királyválasztás, 2011-ben a Holokauszt, 2013-ban a Periklész kora, két évre rá pedig az Imperium Romanum.

2017-ben húsvétra készítette el a Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló Golgotát.

Új hozzászólás