Amit nem ért el Trianon és Ceausescu, megtette a koronavírus

HungaryFirst írta 2020. 05. 24., v - 22:01 időpontban

Amit nem ért el Trianon és Ceausescu, megtette a koronavírus!

Tekintettel a koronavírussal kapcsolatos romániai intézkedésekre a ferencesek bejelentették, hogy elmarad idén a hagyományos csíksomlyói zarándoklat és búcsú. A szentmisét a kegytemplomban tartják meg, szívbéli zarándoklatra kérik a híveket amelyben tv, rádió és internetes közvetítés lesz segítségükre.

A katolikus székelyek, csángók ünnepe középkori gyökerekre vezethető vissza, amelyet Trianon és a kommunisták se tudtak kiirtani az emberek szívéből, pedig próbálkoztak keményen! 1949-ben be is tiltották a zarándoklatot és a körmenetet, csak a templomon belül tarthatták meg az ünnepi szentmisét. Aki a tiltás ellenére mégis útra kelt azt a rendőrök leszedték a vonatokról. Biztos, ami biztos kommunista bányászokat küldtek a helyszínre, illetve a spiclik tömegét (köztük szép számmal magyarokat, hiszen románok bevetése gyanút ébresztett volna). Ráadásul a somlyói búcsú napjára időzítve általában "véletlenül" hadgyakorlatot tartottak a környéken vagy légi bemutatót (zajhatás!).

Somlyót, a hitet azonban még Ceausescu sem tudta legyőzi! Feljegyezték például a legsötétebb időszakban, 1985-ben több ezren vettek részt az illegális zarándoklaton. A hívek kis csoportokban, a hatóságok figyelmét és zaklatását kijátszva végig járták a kálvária és a körmenet útvonalát. A Kárpátok géniuszának csúfos bukását követően új életre kelt a somlyói pünkösdi búcsú, amely idővel a magyarság ökumenikus ünnepévé vált. Mindenkit szívesen láttak. Van olyan hívő református ismerősöm, aki Miskolcról elutazott Csíksomlyóra és beszámolója szerint kimondottan jól érezte magát a katolikus ünnepen.

Ez a sorozat szakad most meg. Tekintettel a koronavírus miatt elrendelt intézkedésekre lemondták a ferencesek a nyilvános rendezvényt. "E döntés értelmében arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy az idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot"

(Minden szentnek maga felé hajlik a keze - tartja a mondás, ez különösen igaz Romániában. Plimen, ortodox érsek minapi temetésén a rendelkezések ellenére tömegesen vettek részt a hívek és a hatóság nem avatkozott közbe.)

A szombati szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye februárban felszentelt érseke mutatja be (a nyereg helyett) a kegytemplomban. Online várnak minden hívőt, magyart , aki velük ünnepel!

Kérem tartsák tiszteletben a ferencesek döntését, ne adjanak módot a román hatóságoknak az intézkedésre, politikusaiknak a katolikusok és a magyarok szidására. A székelyeket pedig külön is, hogy ne üljenek fel semmilyen -esetleges- provokációnak.

Ne feledjék, a hatalomnak ma is vannak ügynökei!

Új hozzászólás