Komoly zavargások vannak az Egyesült Államokban

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 01., h - 13:41 időpontban

Egyre komolyabb tüntetések vannak az Egyesült Államokban, szinte forr a levegő... A felháborodott tömegek azután vonultak utcára, hogy egy minneapolisi fekete férfi, George Floyd hétfőn egy brutális rendőri túlkapás után - és valószínűleg következtében - életét vesztette. A megmozdulások sokszor erőszakba torkollnak, az emberek autókat gyújtanak fel, üzleteket rabolnak ki és összecsapnak a rendőrökkel. Sok helyen kijárási tilalommal és a Nemzeti Gárda bevetésével próbálják meg kordában tartani a tüntetőket, ez azonban nem mindenhol sikerül.

Egy kisteherautó hajtott át a tüntetők tömegén szombaton Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Többen sikoltozni és futni kezdtek. Súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések.

A helyszínen mobiltelefonnal készítettek többen videofelvételeket, melyeken látni lehetett, amint a tallahassee-i tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a teherautó ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban.

Többen a kisteherautó nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.

Számos városban voltak összecsapások...

Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el.

Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel.

New York polgármestere, Bill de Blasio szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.

Tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.

Minnesota államban a Nemzeti Gárda teljes állományát mozgósították, amire a második világháború óta nem volt példa.

A minneapolisi helyzet most már egyáltalán nem George Floyd meggyilkolásáról szól, hanem a civil társadalom elleni támadásról, a félelemkeltésről és nagyszerű városaink tönkretételéről...

- mondta az állam kormányzója.

Trump szerint a radikális baloldal a felelős

A George Floyd nyakán percekig térdelő rendőr ellen pénteken emberölés miatt vádat emeltek, de ez sem tudta lecsillapítani a kedélyeket. Donald Trump amerikai elnök elítélte a történteket, de azt is hozzátette, hogy keményen fel fognak lépni az erőszakos tömegekkel szemben. Szombaton a floridai Kennedy Űrközpontban is beszélt a zavargásokról.

Az elnök hangsúlyozta:

igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra". Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán "súlyos tragédia", de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg "a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták.

Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat.

- fogalmazott.

Trump szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország "koronaékszere", és emiatt a kormányzat mindent megtesz majd azért, hogy véget vessen az erőszaknak.

Az elnök órákkal korábban azt mondta újságíróknak, hogy az erőszakért szerinte a "radikális baloldal" a felelős.

William Barr igazságügyi miniszter szombati sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy a szélsőbaloldali és anarchista csoportok "foglyul ejtették a tüntetéseket".

Új hozzászólás