Hétfőn több száz Facebook-alkalmazott munkamegtagadással tiltakozott

Wertheim László írta 2020. 06. 02., k - 15:38 időpontban

Hétfőn több száz Facebook-alkalmazott munkamegtagadással tiltakozott Mark Zuckerberg hozzáállása ellen – idézte a CNN Business megosztását a Világjelyzete Facebook oldal. Többen is arról írtak a Twitteren, hogy a Facebooknak fel kéne lépnie a rasszizmus és az erőszak dicsőítése ellen. Így tett például egy dizájnmenedzser, a Portal vezető tervezője, egy Instagram-alkalmazott, valamint a Facebook termékmenedzsment-vezetője. A sztrájkkal a George Floyd halála miatt, a rendőri túlkapások ellen indult tüntetéseket támogatják.

A kritika alapját az adja, hogy Zuckerberg úgy döntött, az oldalán semmilyen módon nem korlátozzák, mit ír például Donald Trump a tüntetőkről. A Twitter az elnök több bejegyzését is kifogásolható tartalomnak jelölte.

Az alkalmazottak azzal tiltakoztak, hogy szabadságot vettek ki június elsején. A vállalat HR-osztálya külön kérte a vezetőket, hogy ne hátráltassák a tiltakozást. A New York Times szerint sokan Facebook-bejegyzésben vagy automata válaszemailben is megírták, hogy a rasszizmus ellen tüntetnek.

Nem tudom, mit tegyek, de tudom, hogy semmit tenni elfogadhatatlan. Egy olyan FB-alkalmazott vagyok, aki egyáltalán nem ért egyet Mark döntésével, miszerint nem kell semmit csinálni Trump nemrég megjelent posztjával, ami egyértelműen erőszakra buzdít. Nem vagyok ezzel egyedül a FB-nál. A rasszizmusról nincs semleges álláspont.

– írta Jason Stirman design-manager a Twitteren.

Trump pedig semmi mást nem tett, mint figyelmeztette a fosztogatókat és az erőszakos bandákat, hogy "ha elkezdődnek a fosztogatások, elkezdődnek a lövöldözések is." 

Zuckerberg pénteken azt írta, hogy ugyan személyesen ellenzi az elnök erőszakra buzdító bejegyzését, de nemcsak magánemberként kell reagálnia, hanem egy, a szólásszabadságot nagy becsben tartó intézmény fejeként is. Zuckerberg és Trump pénteken telefonon beszéltek.

Új hozzászólás