A Pécsi Tudományegyetemen készül a koronavírus elleni vakcina

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 09., k - 12:17 időpontban

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem rendelkezik a legmagasabb virológiai felszereltségű laboratóriummal, így nem véletlen, hogy a Nemzeti Virológiai Laboratórium itt fog működni, ennek élére pedig a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetőjét, Jakab Ferenc virológus professzort jelölték ki. A tudósok munkája hónapok óta éjt nappallá téve a koronavírus és a lehetséges ellenszerek kutatásáról szól.

Mi határoztuk meg először a vírus genetikai állományát Magyarországon, izoláltuk a vírust és több száz hatóanyagot teszteltünk – sorolta Jakab professzor a Borsnak és elárulta, hogy a gyógyszerkutatások még nem fejeződtek be, de több hatóanyag is biztató eredményeket mutat a vírus ellen. – Ezek a folyamatok már jól bejáratódtak, így most egy új irányvonalat is megkezdünk párhuzamosan. A Cebina nevű osztrák vakcinafejlesztő céggel közösen egy nagyon komplex, harmadik generációs vakcina fejlesztésébe kezdünk. Egy jól meghatározott vakcinát készítünk, melynek a pontos terve már megvan, sőt a laboratóriumi első lépések már folyamatban vannak. A vakcinát a kémcsőkísérletek után állatokon, később pedig betegcsoportokon fogjuk tesztelni, ami nagyon hosszú folyamat...

– mutat rá a virológus. A professzor elmondta, hogy a világon jelenleg több mint 90 vakcinafejlesztési projekt működik, de még nem lehet tudni, hogy ezek közül melyik fut be, sőt az sem kizárt, hogy több vakcina is beválik majd. „A célunk nem a nemzetközi verseny, hanem az, hogy a magyar lakosság egy jelentős részét be lehessen oltani. A biológiai rendszerek kiszámíthatatlanok. Van egy koncepciónk, amiről azt gondoljuk, hogy jó, de az csak később derül ki, hogy a természet és a biológia is így gondolja-e”. Számítani kell egy újabb hullámra. Azt még nem lehet tudni, hogy mit hoz az ősz, de a szakemberek szerint számítani kell a járvány újabb hullámára.

Új hozzászólás