Összecsapások Londonban, egy brit veteránnak elvágták a torkát a tüntetők

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 14., v - 11:38 időpontban

Száznál több tüntetőt vettek őrizetbe a Scotland Yard vasárnap reggeli adatai szerint az előző nap kezdődött, hajnalba nyúló és sok helyen erőszakossá fajult londoni megmozdulások résztvevői közül. A demonstrációkon antifasiszta csoportok támadtak a hazafias emlékműveket védő patrióta csoportokkal, valamint a nagy számba felvonuló rendőrséggel. Hat rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett, viszont tucatnyi tüntető szenvedett komolyabb sérüléseket.

Egy háborús veterán belehalt sérüléseibe, miután egy antifasiszta tüntető elvágta a torkát. A felvételen ugyan nem lehet jól kivenni, de a szürke kapucnis pulóverben lévő férfi kezében kés van, így keletkezett a nyaki szúrt seb.

A londoni rendőrség közleménye szerint a tüntetők közül sokan kifejezetten rendbontás és károkozás céljával vettek részt a demonstrációkon, és nem tettek eleget annak az előírásnak, amely szerint a tüntetéseket szombaton este 5 óráig be kellett volna fejezni.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében leszögezte, hogy a rasszista huliganizmusnak nincs helye a brit utcákon, és aki rendőrökre támad, a törvény teljes erejével találja szembe magát. Johnson szerint Winston Churchill szobra folyamatos emlékeztetőként szolgál arra, hogy az egykori miniszterelnök mi mindent tett az ország és egész Európa megmentéséért a fasiszta és rasszista zsarnokságtól. Emma Soames, Churchill unokája a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy ha a tüntetések folytatódnak, néhai nagyapjának szobrát jobb lenne múzeumban elhelyezni.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint 125 alsóházi képviselő támogatásával hamarosan olyan törvénytervezet kerül a parlament elé, amely akár tíz év szabadságvesztés kiszabását is lehetővé tenné a háborús áldozatok és történelmi személyiségek emlékműveinek, szobrainak megrongálóira.

Új hozzászólás