Az UTE születése...

Szőnyi Balázs írta 2020. 06. 16., k - 06:16 időpontban

A XIX. században az ipar robbanásszerű fejlődése nagy változásokat hozott egy addig jelentéktelen község életében a főváros tőszomszédságában. A technika és a modern kultúra fejlődésével együtt nőtt naggyá hazánk legnagyobb gyárvárosa, Újpest. A dinamikusan urbanizálódó község éltető eleme volt az ipar, amely megteremtette Újpest minden irányú előrehaladásának anyagi körülményeit.

1885. június 16-án az akkoriban még Budapesten kívüli – kb. 700 lakost számláló – Újpest nagyközségben helyi polgárok, húsz lelkes ifjú 1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében mondta ki az Újpesti Torna Egylet megalakulását.  A rövidesen csatlakozó tagok száma mindössze 78. Ennyien fogadták el a klub jelszavát: „Épség, Erő, Egyetértés”’. S ennyien egyúttal azt is, ami a későbbiekben a folytonosságot jelzi és jelképezi: legyen az UTE színe lila-fehér. 

Az alakuló közgyűlés azonnal megválasztja az egyesület első vezérkarát:  - Elnök: Goll János,  - Alelnök: Farkas Gyula,  - Titkár: Ugró Gyula,  - Pénztáros: Székely-Sonnenfeld Ábris,  - Ellenőr: Eisner Róbert,  - Jegyző: Héderváry-Hádl Sándor,  - Ügyész: Dr. Kolpaszky István,  - Művezető: Berényi Antal.

A Budapesti Közlöny 1885 év szeptemberi száma, az UTE hivatalos bejegyzésével
Az UTE eredeti alapszabályának első oldala

A vezérkar első dolga az, hogy tornaterem után nézzen, ám anyagi lehetőségeik szűkösek, megfelelően felszerelt testedző helyiség akkoriban még az újpesti iskolákban sincs. A körülményekkel megalkudva az István téren frissiben felépült Heisz Tamás–féle ház két kis szobáját veszi bérbe az UTE, ennyire futja az alapítók összeadott garasaiból. Az adakozáson kívül az éves bálok bevétele jelentette a költségek fedezetét. A következő lépés: a két kis szobát nagyobbá varázsolni. Nincs mit tenni, le kell dönteni a közfalat, különben nem jut hely a gimnasztikára, érdekes mozzanat ez a faldöntés, akár jelképesnek is tekinthető. A tornasport egyeduralmát az atlétika törte meg, az első bajnok Keméndy Ernő, aki megnyerte a 120 yardos gátfutást. 1900-ba összeolvadtak az Újpesti Atlétikai Clubal és az Újpesti Football Clubal. 

Az UTE születése...
A Budapesti Közlöny 1885 év szeptemberi száma, az UTE hivatalos bejegyzésével

A kezdeti ambíció halhatatlan bizonysága az a tény, hogy az UTE születésével egybeeső 1885. évi országos kiállítással kapcsolatosan megtartott országos tornaversenyen az UTE negyven tagú tornász-csapata már részt vett, és a díjazott csapatok között szerepelt és elismerő oklevelet kapott győzelme jutalmából. A lila-fehér színek tehát már az első startnál győzelmet arattak!

 

Források: Wikipédia, Ute.hu.

Új hozzászólás