Nem lesz Nelson Mandela park Budapesten

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 27., szo - 05:18 időpontban

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke jelentette be a jó hírt. Mint ismert, az alkalmatlan főpolgármester a napokban írta meg a Facebookon, hogy a XI. kerületben szeretne az afrikai terroristáról elnevezni egy parkot. Novák írásából derült ki, hogy meghiúsult a kommunisták terve. A Mi Hazánk alelnöke közölte, hogy elutasította az újbudai önkormányzat a Mandela park elnevezést!

A fehérellenes rasszista Nelson Mandela nevét nem viselheti az az újbudai park, melyet Karácsony Gergely javasolt így elnevezni, és a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozott ellene. Az újbudai önkormányzat közel nyolc órás testületi ülésen hosszú vita után 11-10 arányú szavazáson elutasította a kezdeményezést, még László Imre polgármester is vállalhatatlannak érezve azt nemmel voksolt, így egy fideszes képviselő távolmaradása ellenére születhetett ilyen döntés...

– írta Novák Facebook oldalán.

Nelson Mandela személyisége megosztó a politikában, egyesek demokrata szabadsághősnek, antirasszista szószólónak tartják (a feketék és a velük szinpatizánsok), míg mások csak egy kommunista, áldemokrata, fehérgyűlölő fekának, aki valójában volt is.

Nyilvánosságra hozták az amerikai hírszerzés Nelson Mandelával kapcsolatos dokumentumait, amelyekből kiderül, hogy Washington az után is folytatta Mandela megfigyelését, hogy a dél-afrikai apartheid rendszer elleni küzdelem hőse kikerült a börtönből. A washingtoni székhelyű Property of the People nevű szervezet Mandela születésének 100. évfordulója alkalmából tette közzé a több ezer oldalnyi anyagot, amelyhez évekig tartó jogi csatározás során sikerült hozzájutnia.

A szervezet vezetője, Ryan Shapiro szerint a közzétett iratokból kiderül, hogy az FBI ugyanolyan agresszíven nyomozott az amerikai és dél-afrikai apartheidellenes mozgalmak után az Amerikát annak idején magával ragadó kommunistaellenes hisztéria keretében, ahogy azt az 1950-es és 1960-as években Martin Luther King Jr. és az afroamerikai polgárjogi mozgalom ellen tette.

A dokumentumok tanúsága szerint ráadásul az FBI az után sem hagyott fel Mandela és az apartheidellenes mozgalom megfigyelésével, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi szankciókat vezetett be a Dél-afrikai Köztársasággal szemben, Mandela kikerült a börtönből és leomlott a berlini fal.

A 2013-ban elhunyt Mandela 2008-ig rajta volt a hivatalos amerikai terrorista-megfigyelési listán. A Property of the People birtokában lévő dokumentumok az amerikai Szövetségi Nyomozóirodától (FBI), a Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA), a Védelmi Hírszerző Ügynökségtől (DIA), valamint a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származnak és többségüket soha nem tárták még a nyilvánosság elé.

Amikor Mandela hazatért, letartóztatták, mert útlevél nélkül hagyta el az országot. Ötévi kényszermunkára ítélték, majd más aktivistákkal együtt szabotázs- és terrorcselekményben való részvétel vádjával állították bíróság elé, és 1964-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Új hozzászólás