Hamarosan vége a lengyel liberalizmusnak

Kovácsi Sándor írta 2020. 06. 30., k - 11:10 időpontban

A hivatalos adatok szerint Andrzej Duda jelenleg hivatalban lévő államfő nyerte vasárnap a lengyel elnökválasztás első fordulóját a szavazatok 45,24 százalékával. A második fordulóban az ugyancsak továbbjutó Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével kell megmérkőznie, aki a voksok 28,92 százalékát gyűjtötte össze.

A végleges eredményeket legkorábban kedd estére ígérik, addigra befutnak a lengyel külképviseleteken megtartott voksolás eredményei is. Külföldön 374 ezren regisztráltak, ami a szavazók mintegy két százalékát jelenti. A közvetlen lengyel elnökválasztás második fordulóját július 12-én tartják. Duda vidéken, míg Trzaskowski a nagyvárosokban népszerűbb, a végleges eredmények elemzők szerint megközelíthetik a late poll eredményeket, amelyek a jelenlegi elnöknek a voksok 42,9 százalékát, Rafal Trzaskowskinak pedig 30,3 százalékát tulajdonítják.

Lucie Szymanovska tudósító a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta, hogy szoros küzdelem várható a második fordulóban, Duda az exit-poll eredmények közlése után úgy nyilatkozott, hogy folytatni fogja a kampányt és rámutatott arra, hogy az előző 2015-ös választáshoz képest 10 százalékkal magasabb eredményt ért el. A lengyel sajtó nagy része hétfőn azzal foglalkozott, hogy az 1989-es rendszerváltást követően ellenzékiek, illetve liberálisok jelöltje nem ért el még ilyen alacsony eredményt, mint Trzaskowski, illetve konzervatív jelölt még nem ért el ilyen magas eredményt, mint Duda. A szavazást követően Andrzej Duda sportszerűen gratulált az összes riválisának. Rámutatott, jelentősen jobb eredményt ért el, mint a 2015-ös választás első fordulójában, amikor a voksok 34,8 százalékát nyerte el. Bejelentette a kampány folytatását is a második forduló előtt. Úgy vélte: programja nagyon sok, Lengyelországot illető ügyben megegyezik a negyedik helyen végzett Bosakéval. Rafal Trzaskowski megköszönte az ellenzéki többségű szenátus, valamint az őt támogató egyes önkormányzatok segítségét.

Nélkülük már régen túl lettünk volna a választáson, most viszont esélyünk van a győzelemre...

– jelentette ki. Ezzel arra utalt, hogy ő akkor váltotta le a PO korábbi, alacsony támogatottságú jelöltjét, amikor az ellenzék a koronavírus-járványra hivatkozva kikényszerítette az eredetileg május 10-re kiírt szavazás elhalasztását. Gratulálva is Dudának, Trzaskowski a jelenlegi államfő által támogatott, nagyvonalú szociális kormányprogramok folytatását ígérte. A 2018-as önkormányzati választások óta, gyakorlatilag két éve, folyamatos kampány üzemmódban van Lengyelország. Duda is hangsúlyozta, hogy fontos, hogy folytatódjon a családbarát politika, aminek ő a záloga.

 

Forrás: Híradó; Pestisrácok.hu

Új hozzászólás