A brit hadseregben nincs több térdeplés...

Kovácsi Sándor írta 2020. 07. 01., sze - 18:46 időpontban

Megtiltották a brit hadsereg katonáinak, hogy térdeléssel fejezzék ki a szolidaritásukat a Black Lives Matter (BLM) mozgalommal – írja a Daily Mail. A lap szerint a parancsnokok azért döntöttek a tiltás mellett, mert a BLM-mozgalom túl messzire ment, és már gyakorlatilag politikai szervezetként működik. Amikor egyenruhában vagy, nem vehetsz részt semmilyen politikai akcióban sem. Azzal, hogy letérdelsz, politikai cselekedetet hajtasz végre" – nyilatkozta egy brit katonai tisztviselő, hozzátéve, hogy ezeket a magatartási formákat régóta fennálló regulák szabályozzák.

A térdelésről szóló diskurzus azt követően jelent meg a brit hadseregben, hogy a londoni rendőrség (Metropolitan Police) zöld utat adott azon munkavállalóinak, akik a BLM melletti kiállásukat akarták kifejezni. A rendőrök térdre ereszkedése azonban alaposan megosztja a közvéleményt és a „szakmát” is. 

Egy korábbi rendőr a Twitteren adott hangot az elégedetlenségének.

Soha, de tényleg soha ne térdelj re! Szégyen, hogy mi történik ma a rendőrségnél. Az én időmben ez nem fordulhatott volna elő...

– írta, majd megjegyezte, hogy a londoni polgármesternek és a Metropolitan Police vezetőjének is le kellene mondania.

Dominic Raab belügyminiszter sem volt elragadtatva a térdelési hullámtól. Egy korábbi interjúban úgy fogalmazott:

"Kizárólag a királynő előtt és lánykérés közben vagyok hajlandó letérdelni."

A térdelés „hagyománya” egészen 2016-ig nyúlik vissza, amikor is Colin Kaepernick amerikaifoci-játékos azzal hívta fel a figyelmet a négerek elnyomására, hogy vigyázzállás helyett fél térdre ereszkedve hallgatta végig az amerikai himnuszt egy NFL-mérkőzés előtt. Szokását egyre többen vették át, mígnem az NFL kikötötte, hogy kötelező állni a himnusz alatt. George Floyd május 25-i halála után a térdelés az egész világon a BLM-mozgalom jelképévé vált, a jövőben már az NFL-mérkőzéseken sem lesz tilos a „véleménynyilvánításnak” ezen eszközével élni.

Új hozzászólás