Idén kevesebb résztvevővel tarthatták meg az Ezer Székely Leány Napját

Kovácsi Sándor írta 2020. 07. 05., v - 23:38 időpontban

A kötelező létszámkorlátozás miatt előző évekhez képest idén jóval kevesebb résztvevővel tarthatták meg a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját szombaton. A székely kultúra kiemelkedő ünnepét szentmise, tánc és az elmaradhatatlan közös fotó tette emlékezetessé.

Ferencz Csaba, Csíkpálva község polgármestere az esemény felkonferálásaként úgy fogalmazott, székelység számára ez a találkozó az év egyik legszebb ünnepe.

„Ez a nap összehív minket Csíksomlyóra a különböző térségekből. Sokan próbálják elhitetni velünk, hogy Székelyföld nem létezik. Mi tudjuk, hogy ez a nap a szellemi és kulturális értékrendünk megőrzésére kötelez, ezért is jelenhetjük ki, hogy Székelyföld volt, van, és lesz” – emelte ki az elöljáró, hozzátéve, a székely népviselet a munka, a szorgalom és a megmaradás jelképe.

A polgármester hangsúlyozta,

...minél erősebb a szél, annál kitartóbbnak kell lennie a fának... 

Mivel az idei esemény házigazdája a Csíkpálfalva községhez tartozó Csíkdelne volt, a hagyományokhoz híven a helyi plébános, Csíki Szabolcs mutatta be 11 órától a szentmisét. Székelyföld ifjúsági lelkésze szentbeszédébe belefoglalta, történelmi időket élünk, rengeteg velejáró változásban van részünk nap mint nap. 

Idén kevesebb résztvevővel tarthatták meg az Ezer Székely Leány Napját
Fotó: Veres Nándor/szekelyhon.ro

Ezt követően sóvidéki és felcsíki rövid néptáncokkal szórakoztatta a kilátogatókat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Egy pár perces közös tánc is helyet kapott a programban, amely során az egy háztartásból lévők együtt, a többiek egyénileg követték a színpadi táncosok koreográfiáját.

 

A teljes szöveg és még sok fotó ITT érhető el.

Új hozzászólás