Afrikai menekült gyújtotta fel a nantes-i katedrálist

Wertheim László írta 2020. 07. 26., v - 22:13 időpontban

A muszlim vallást útjára indító Moha­med 632-ben történt halálától az 1096-ban megkezdett első keresztes had­já­ra­tig terjedő több mint négy és fél év­szá­zad alatt a keresztény vi­lág egy ha­tal­mas, pusztító viharhoz ha­son­ló iszlám fegyveres támadássorozatot élt át. A három kontinensre – Európára , Ázsiá­ra és Afrikára – kiterjedő, csaknem fél évezredes muszlim invázió során addig kereszténynek számító hatal­mas területek kerültek muszlim ura­lom alá, és azonnal megkezdődött az iszlamizáció, amely különböző eszközökkel, hosszabb vagy rövidebb idő alatt muszlim többségűvé tette az elfoglalt területeket. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi adta a kifogyhatatlannak tűnő ösztönzést a szűnni nem akaró tá­ma­dá­soknak évszázadokon át. A ma­gya­rázat elsősorban a muszlim vallásban keresendő, melynek egyik alapvető tanítása és parancsa a dzsihád, a „hitetlenek” ellen folytatandó „szent” háború. A keresztényeket is hitetleneknek (káfiroknak) tekintették. A Korán 47. fejezetének (szúra) 4. verse a következőket parancsolja: „Amikor összetalálkoztok a hitetlenekkel, akkor vágjátok el a nyakukat! Mikor azután nagy rontást tettetek bennük, akkor szorosan kötözzétek meg őket…” Amikor tehát a muszlimok hadjárataik során leöldöstek és fogságba hurcoltak keresztényeket, a megszerzett zsákmány mellett az is jóleső érzéssel tölthette el őket, hogy tetteikkel vallási parancsolatokat is betöltöttek.

Az évek tovaszálltak, a tervek és a tettek megmaradtak. A harc nem múlt el, csak a módszerek változtak meg... gyökeresen! Nyugat-Európa szerte rendszeressé váltak a támadások, gyújtogatások. Nem a nantes-i katedrális az eső és nem is az utolsó az áldozati listán. Ez az újabb támadás sem fogja megváltoztatni az európai emberek véleményét, a szemellenző marad...

Legutóbb tűz ütött ki a Franciaország észak-nyugati részén található Nantes katedrálisában. A Szent Péter és Szent Pál katedrálishoz nem sokkal reggel 8 előtt riasztották a tűzoltókat, akik bár nagy erőkkel dolgoztak a lángok megfékezésén, de csak délre jártak sikerrel. A francia és belga lapok szerint kifejezetten komoly tűzről van szó, de még nem tudni, pontosan mi okozhatta.

Szombat éjszaka előzetes letartóztatásba helyezték a nantes-i székesegyház felgyújtásával kapcsolatban egyszer már őrizetbe vett önkéntes templomszolgát, mert bevallotta, hogy ő volt a gyújtogató – közölte a francia város ügyészsége.

A 39 éves ruandai származású migránst először hétfőn vették őrizetbe, de akkor tagadta, hogy köze lenne a tűzhöz, így eljárás megindítása nélkül szabadon engedték. A fekete-afrikai férfit azonban szombaton ismét őrizetbe vették, és az újabb kihallgatása során bevallotta, hogy ő okozta a tüzet. A dolgot nem bízta a véletlenre három ponton is tüzet gyújtott. A vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy szándékos gyújtogatás történt a nyugat-franciaországi Szent Péter és Pál gótikus katedrálisban, emiatt eljárást indítottak a gyanúsított ellen.

Afrikai menekült gyújtotta fel a nantes-i katedrálist
Hippolyte Flandrin elpusztult festménye

A tűzben megsemmisült az egyik orgona, amelynek eredeti változatát még a 15. században építették, valamint Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotása, illetve a lángok martalékaivá váltak az 1434-1891 között, azaz 457 éven keresztül épült katedrális üvegablakai is.

A gyanúsított ügyvédje, Quentin Chabert a Le Monde című lapnak nyilatkozva azt mondta: védence együttműködő, és nagyon sajnálja, amit tett. A sajnálattal nem sokra megyünk, az éberséget viszont fokozni kell, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy akár néhány pusztítani szándékozó migráns is több évszázad vért, verejtéket nem kímélve létrehozott produktumát képes elpusztítani néhány óra leforgása alatt.

 

Elemi és Wikipédia nyomán

Új hozzászólás