Dobrev Klára szerint Orbán veszített Brüsszelben

Kovácsi Sándor írta 2020. 07. 27., h - 14:39 időpontban

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Népszavának adott interjújában arról beszél: a magyar kormányfő sikerjelentése dacára, Orbán Viktor drámai pénzügyi, politikai kudarcát hozta az EU-csúcs. Az interjú csütörtökön készült, ezért utólag, e-mailben kérdezték meg arról, nem tartja-e az EU kudarcának is, ami az Index-szel történt.

Dobrev szerint a jogállamiság az Indexről is szól. Szabad, független média nélkül nincsenek szabad választások, ez is részét képezi annak a csomagnak, amitől függővé teszik a jövőben a kifizetéseket. Orbán ezzel szerinte maga alatt vágja a fát – mondta a lapnak.

EP-képviselőként éppen a hetekben keresett meg több mint egy tucat magyar újságírót, civil szervezetet, kutatót és állított össze egy javaslatcsomagot, hogy amikor a média függetlenséget vizsgálják, mi mindenre kell odafigyelni. Például az oligarchák szerepére, a közmédia pártszócsővé züllesztésére, az állami reklámköltésekre és a médiahatóság működésére. Dobrev Klára ezért egyre biztosabb abban, hogy Orbántól el fogják venni az EU-pénzek szétosztásának jogát.

Szerinte az uniós költségvetés nagyjából két százalékkal lett kisebb, de Magyarország ennél többet vesztett, soha nem kapott olyan kevés pénzt, mint amennyi a következő ciklusban érkezik. (…) A kudarc hátterében a miniszterelnök rossz szövetségi politikája és tárgyalási stratégiája áll. Nem tartja ellentmondásnak, hogy bírálják a kormányfőt, amiért bankautomatának tekinti az EU-t, és azért is, mert kevés pénzt szerez. Szerinte a miniszterelnök Brüsszelben elbukott, az EU-ban az a jó politikus, aki bármikor felhívhatja Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt vagy éppen Mark Rutte holland kormányfőt. Orbán nem ilyen. Ezért nem tudja a magyar érdekeket érvényesíteni. Meggyőződése, a történelemkönyvekbe is bekerül a helyreállítási csomag, ami szerinte óriási lépés a föderalizmus, az Európai Egyesült Államok felé, és bármit mond a kormányfő, tény, hogy az Európai Tanács most először jogállamisági feltételrendszert szabott a finanszírozáshoz.

(…)

Magyarként szégyenkezve kell mondanom, hogy erre elsősorban a Fidesz-kormány politikája miatt került sor. Emlékeztet rá, az Európai Parlament ötpárti egyezség alapján még egyértelműbbé tette, nincs pénz azoknak, akik nem tartják tiszteletben az alapértékeket és a közösség szabályait. Az uniós pénzügyek után a belpolitikáról azt mondja, bizakodó, mert összességében a teljesen tisztességtelen feltételek dacára is fej fej mellett áll a Fidesz meg az ellenzék. A sikerhez közös egyéni jelöltekre, közös listára, közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Azt nem tartja időszerű kérdésnek, hogy ő lenne-e Orbán Viktor kihívója, de szívesen leülne vele vitatkozni. Szerinte erre azonban nincs esély, mert a miniszterelnök nem bírja az ellenvéleményt. Nem véletlen, hogy Orbán lábbal tiporja a független sajtót. Szerinte a kormányfő egy demokratikus vitában azért nem merne hazudni, mert a független sajtó rögtön megírja, ha nem mond igazat. Ezért folyik most szerinte az Index kivégzése is.

 

ATV nyomán

Hozzászólások

Endre Mate

2020. 07. 28., k - 08:42

Kedves Klára! Nagyon zavaró mikor az ön véleménynyilvánítása világot lát, amit nagy gonddal terjeszt országnak, világnak! Hovatartozását nem értem, mivel minden fellépése és kinyilatkozása népünk ellen beszél. Önt a magyar emberek választották meg, hogy képviselje öket. Ön az egész tevékenységével támadja a magyar érdekeket és láthatóan annak örül, ha valamiféle bajt tud keverni és azzal ártani Magyarországnak! Sajnos ki kell mondjam, hogy ön egy kártékony ember, aki nem riad vissza semmitôl, hogy bemocskolja hazánkat!

Új hozzászólás