Büntetik azt a fotóst,aki nem hajlandó meleg párok esküvőjén dolgozni

Wertheim László írta 2020. 08. 21., p - 19:09 időpontban

Louisville-ben (USA) dolgozik fényképészként Chelsey Nelson, egy fiatal, keresztény nő. Egy helyi rendelet szerint, ha ő megtagadja egy meleg párnak az esküvői fotózását, akkor büntetésre számíthat. Ráadásul azt is tiltja a szabály, hogy elmagyarázza a pároknak, hogy a keresztény hite miatt nem fotózhatja őket, illetve a vallásáról nem is posztolhat az interneten.

Chelsey ügye végül egyenesen egy kentucky-i kerületi bíró, Justin R. Walker elé került, egy keresztény jogi cég, az Alliance Defending Freedom (ADF) segítségével. Itt az az ítélet született a fotós művészi szabadságát illetően, hogy nem lehet őt arra kényszeríteni, hogy fotósként részt vegyen meleg párok esküvőjén.

Az ítélet szerint nem kell választani a melegek jogai és a szólásszabadság között, így Chelsey megtagadhatja a szolgáltatásait a meleg párok előtt. A bíró azt is kimondta, hogy ahogyan a melegeket és a leszbikusokat nem lehet társadalmon kívüliként kezelni, úgy nem lehet ezt megtenni a mély hitű amerikaiakkal sem.

Az ADF szerint a Louisville-ben hatályos rendelet megsérti Chelsey alkotmányos jogát a szólás- és a vallásszabadsághoz. A vállalat egyetért a szövetségi bíróság döntésével, miszerint felfüggesztik a rendelet hatályát Chelsey-re nézve, amíg a jelenlegi ügynek a végére nem érnek.

 

V4NA nyomán

Új hozzászólás