Iohannis: bátor átállás volt...

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 23., v - 19:28 időpontban

Klaus Iohannis az egyik nagy román ünnep, augusztus 23. alkalmából bátor átállásról, illetve a fasizmus és a kommunizmus elítéléséről beszélt. Klaus Iohannis emlékeztetett: az 1939. augusztus 23-án aláírt Ribbentrop-Molotov paktum a közelmúlt történetének legsötétebb időszakának kezdete volt Közép- és Kelet-Európában. Az államfő felidézte Mihály király „bátor cselekedetét” és a román hadsereg hősiességét, „amely 1944. augusztus 23-án arra a pályára állította országunkat, amely 75 évvel ezelőtt a szövetségesek győzelméhez vezetett” (ami a korábbi szövetségesek vereségét is jelentette).

A fasizmus és a kommunizmus határozott elítélése nem formalitás, hanem szükséges cselekedet – jelentette ki vasárnap Klaus Iohannis államfő, a fasizmus és kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Az államfő kifejtette: azok a politikusok, akik ismét megtagadják az emberek hangjának meghallgatását, azt bizonyítják, hogy nem értették meg, hogy a totalitárius és diktatórikus rezsim elleni győzelmet sok ember életének áldozatával fizették meg, akik elkötelezetten és bátorsággal harcoltak a szabadságunkért.

Az Európai Parlament 2008-as nyilatkozatában augusztus 23-át, a Ribbentrop-Molotov paktum aláírásának napját, a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak európai emléknapjává nyilvánította.

 

Forrás: Agerpres nyomán itthon.ma

Borítókép: Europa Libera

Új hozzászólás