IDEA Intézet: a DK a legnagyobb ellenzéki párt

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 24., h - 14:10 időpontban

Az IDEA Intézet július 30. és augusztus 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében nem változott a megelőző július eleji méréséhez képest.

A választókorú népesség körében a kormánypárt 34 százalékon áll. Azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot 2 százalékpontos növekményt mért a vizsgálat (52%) – írják az IDEA honlapján.

A Fidesz–KDNP támogatottsága 2020. februárjához képest 6 százalékponttal, tehát a hibahatárt meghaladó módon növekedett.

Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 11 százalékot, a biztos szavazó pártválasztókon belül pedig 16 százalékot kapna. Július végén, augusztus elején a Momentum Mozgalom az előbbi körben 7 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra. A ciklus közepén tehát a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK.

2020. augusztus elején még két azonos támogatottságú ellenzéki párt jutna be a parlamentbe. A Jobbik és az MSZP a teljes népességbeli támogatottsága egyaránt 5%–5%, míg a biztos szavazó pártválasztók körében mindkét párt 6 százalékon áll. Mindkét párt tartja előző hónapi választottságát.

A kisebb parlamenti pártok támogatottsága szintén befagyott. Az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. A Párbeszéd az előbbi csoportban 1, az utóbbiban 2 százalékot szerezne.

A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességben 2, a biztos szavazó pártot választóknál 3 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom a teljes népesség 1, a biztos szavazó pártot választók 1 százalékát tudhatja maga mögött.

 

ATV nyomán

Borítókép: MTI/Beliczay László

Új hozzászólás