Farkasszemet néz egymással a török és görög hadsereg a Földközi-tengeren

Kovácsi Sándor írta 2020. 08. 26., sze - 15:46 időpontban

Idén nyáron olajfúrók és hadihajók vették át a kompok és halászbárkák helyét a Földközi-tengeren. A törökök és a görögök csiki-csukit játszanak Ciprus közelében, egyelőre azonban hadüzenet helyett csak fenyegetések hangzanak el mindkét oldalról. 

A görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz korábban azt mondta, hogy megvan a veszélye egy összecsapásnak, a Recip Tayyip Erdogan török elnök szerint viszont bármilyen konfliktus is törjön ki, az a görögök lelkén szárad majd.

A legújabb provokáció, hogy Ankara augusztus közepén egy Görögország által ellenőrzött területre küldte Oruc Reis névre keresztelt fúróhajóját, hogy olajat keressen a tengerfenéken.

Ez a feszültség már több mint 10 éve tart és most mindkét ország megpróbálja megvédeni a saját érdekzónáit. A török-líbiai megállapodás a partok közös felügyeletéről éppen olyan területszerzési akció, mint a görög-egyiptomi paktum...

- mondta egy török politikai elemző, Hamdi Firat Büyük.

A török-görög ellentét minden bizonnyal az unió külügyminisztereinek csütörtökön kezdődő két napos csúcstalálkozóján is felvetődik majd. De lesz-e az EU-nak elég ereje ahhoz, hogy kiálljon egyik legrégebbi tagállama mellett?

Ha Brüsszel szankciókat vezetne be Törökországgal szemben, az elég egyértelmű üzenet lenne Erdogan elnöknek. De azt gondolom, hogy az EU-nak sokkal fontosabb annál Ankara, mint hogy ilyen forrófejűen cselekedjen. Valószínűleg végül egy félmegoldás fog születni, amely Görögország érdekeit képviseli, de engedményeket tesz a törököknek is. Mindezt úgy, hogy a török befolyásszerzéstől tartó franciák is elégedettek legyenek...

- tette hozzá az Athéni Egyetem professzora, Panagiotisz Cakonasz.

Új hozzászólás